четвер, 19 лютого 2009 19:35

На стіні монастиря проступив лик Христа

На стіні зруйнованого Свято-Успенського монастиря в білоруському місті Мстиславль з"явився нерукотворний лик Ісуса Христа. Обитель пустує 90 років.

— Ми приголомшені! — каже 65-річний ієромонах Іларіон. — Образ проявився буквально в одну мить. Точнісінько такий, як на Туринській плащаниці (льняне полотно, в яке було обернуто тіло розіпнутого Ісуса. — "ГПУ").

Нерукотворний лик Христа бачили 1942 року вихованці дитячого інтернату. Він працював на території монастиря.

— Їм тоді ніхто не повірив, — згадують старожили Мстиславля. — Сказали, це залишки від фарби. Коли до монастиря почали їхати паломники, влада розпорядилася знищити лик. Стіну вишкребли до цегли, поштукатурили й побілили.

Зображення Спасителя з"явилося на тому ж місці, що й 1942-го.

— Коли прийшли у храм вранці, обімліли: зі стіни на нас дивився  Ісус Христос! — розповідають будівельники, які реставрують обитель.

Ченці не знайшли на стіні слідів фарб, тому вважають зображення Нерукотворним. До храму їдуть прочани. Науковці не поспішають із висновками.

— Мені привезли фотографію, — 63-річний монах Іосиф із російського селища Лікоть показує світлину фрагменту стіни з ликом Спасителя. — Поставив її удома під образами. За тиждень вона замироточила.

Нерукотворне зображення обличчя Христа виникло після того, як Ісус утерся льняною хустиною і відправив її Авгарю, цареві Едесси. Це зображення стало першою іконою. Коли хворому цареві принесли хустку, він зцілився й навернувся у християнство. Наказав наклеїти хустину на дошку і помістити її над міською брамою. Правнук Авгаря не визнав християнської віри, наказав заклеїти образ глиняною дошкою й замурувати. За кілька років на глиняній дошці проявився лик Христа.

Зараз ви читаєте новину «На стіні монастиря проступив лик Христа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути