вівторок, 11 квітня 2017 06:45

"На плиті плов готую півтори години, а в мультиварці – 30 хвилин"

— Мультиваркою користуюся щодня. Готую каші та плов. Навіть часто в ній запікала, коли були проблеми з духовкою, — розповідає 27-річна Жанна Букатіна зі Львова. Має мультиварку "Редмонд". Купила півроку тому за 1,2 тис. грн.

— Мультиварка заощаджує час для приготування їжі. На плиті плов готую півтори години, а в мультиварці — 30 хвилин.

До цього мала пристрої інших фірм. Перша була "­Філіпс", потім — "Поларіс". Нею користувалася два місяці.

— У "Філіпсі" виникли проблеми з відведенням пари. Він накопичувався в чаші. Декілька разів здавала її в ремонт. Після того мультиварка не вмикалася, перегрівалася. "Поларіс" виявилася гіршою за "Філіпс". За високої температури від неї смерділо пластиком. Тому вмовила чоловіка придбати нову.

Мультиварки складаються із корпусу з електронним начинням і нагрівальним елементом та металевої чаші. Її вставляють у корпус.

Пристрої оснащують екраном і кнопками. Можна обрати потрібні параметри готування й запрограмувати увімкнення на певний час.

Мультиварки мають функцію скороварки, ­йогуртниці й пароварки. Коштують від 600 грн до 8 тис. грн. Вартість залежить від фірми-виробника, кількості програм, потужності, матеріалу корпусу й величини чаші. Потужність може бути від 170 до 2 тис. Вт. Чаші є 2,5–6 л. ­Їх вироб­ляють із металу, алюмінію чи сплаву металів. Покриття буває тефлонове або керамічне.

Також ціна залежить від типу керування пристроєм. Якщо він на ­кнопках, коштує від 600 до 900 грн. Якщо керування сенсорне — від 900 грн. Вартістю від 1200 грн продають моделі з голосовим керуванням. Потрібно сказати, яку страву готувати, і пристрій умикається сам. Від 1700 грн вартують моделі, якими керують зі смартфона. На додатку до нього обирають потрібний рецепт або налаштування й запускають пристрій дистанційно.

— Мультиварка — це каструля, яку ставлять на нагрівальний елемент. Принцип роботи такий, як і приготуванні на плиті. Тільки інтенсивністю нагріву керує електроніка, — каже продавець техніки Олександр Гребениченко, 37 років. — Перевагою цього пристрою є те, що не потрібно стояти біля нього — підсипати інгредієнти в страву, мішати ложкою, слідкувати, щоб не підгоріло. У мультиварці не буває, щоб м'ясо не доварилося чи рис зліпився.

Більшість моделей можна запрограму­вати, аби вони готували вночі. А на ранок, ближче до часу сніданку, підігрівали їжу. За потреби можна зупиняти готування їжі й потім про­довжувати в інший час.

— Для сім'ї з двох-трьох людей достатньо 2,5–3‑літрової чаші. Для більшої родини треба на 4–4,5 літра, — додає Гребениченко.

Практичніше керамічне покриття. Їжа на ньому не пригоряє навіть за високої темпера­тури. Однак з такими треба обережніше поводитися. Їх не можна мити мочалками-деручками, лити холодну воду одразу після приготування їжі та стукати. Бо швидко деформується й утворюються мікротріщини в покритті. Зручно, коли чаша має пластикові ручки. Тоді не треба користуватися прихватками чи купувати спеціальні тримачі.

— Краще обирати пристрій із якомога вищою температурою нагріву. Тоді страви готува­тимуться швидше. Менше як на 600 ват купувати не варто. Добре, якщо в мультиварки є нагрівачі ще й в кришці. Розподіл тепла в чаші буде кращий, — говорить Олександр. — Не бажано купувати мультиварку, де немає таймера відстрочки старту. Без цієї функції втрачаються її переваги. За функцію з приготування йогурту варто переплачувати, якщо справді робитимете його.

Мультиварки, залежно від моделі, мають від 3 до 50 програм.

— Є базові програми. На них не потрібно економити. Кожному в нагоді стане функція "молочна каша". Вона передбачає приготування страв із молока. Якщо такої немає, то молоко википатиме та пригорятиме, як у звичайній каструлі, — говорить продавець магазину побутової техніки 35-річний Максим Рева. — Корисною є і програма "випічка". Завдяки ній приготуєте смачну запіканку з сиру чи пиріг. Бажано, щоб у моделі можна було відкривати кришку під час готування й досипати інгредієнти.

Йогурт готують вісім годин

— Зумисне обирала модель із функцією приготування йогурту. Пробувала такий у знайомих, — розповідає киянка 29-річна Анна Гришко. Вона два роки тому придбала мультиварку "Редмонд". — Купила спеціальну закваску за 33 гривні й 2 літри молока. Змішала в чаші й запустила програму на 8 годин. Йогурт приготувався. Але коли переливала по склянках, його структура зруйнувалася. Став схожий на кефір.

Виробники мультиварок для приготування йогурту продають спеціальні склянки. Їх виготовляють зі скла. Мають кришку, на якій можна виставляти дату. Чотири штуки коштують 290 грн.

— Моя знайома купила такі. Дивлюся — звичайні склянки. Просто дорожчі. Я замість них використовую баночки з під дитячого пюре. Ними навіть зручніше користуватися, ніж фірмовими склянками. Бо вищі — влазить більше йогурту.

Перші пристрої варили лише рис

Першу мультиварку виробила японська фірма "Джойріші Термос" 1965 року. Із кінця 1930-х у Японії були популярні рисоварки. Пристрої вмикали в електромережу й вони завдяки вбудованому нагрівальному елементу варили продукти. Працювали за принципом електрочайника. Але самі не вимикалися.

У мультиварці "Джойріші Термос" можна було готувати й овочі. Вона мала функцію підтримки заданої температури та вбудований таймер. Випустили понад 10 тис. таких пристроїв.

Зараз ви читаєте новину «"На плиті плов готую півтори години, а в мультиварці – 30 хвилин"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути