Ексклюзиви
середа, 27 червня 2007 19:30

Івана Хрестителя і Купалу шанують разом

2 липня шанують апостола Іуду, брата Господнього. Він був одним із 12 учнів Ісуса. Мав прізвище Фаддей. Воно означало "той, що хвалить". Іуда отримав прізвище, щоби відрізнятися від іншого Іуди — Іскаріота, який зрадив Христа за 30 срібних шекелів. Через жахливе почуття вини Іуда Іскаріот пішов і повісився на осиці. Відтоді це дерево прокляте — воно тремтить від найменшого вітерцю і має здатність убивати нечисть. Іуда ж Фаддей залишився одним з улюблених апостолів Ісуса після його воскресіння. Його навіть називали братом Христа. Іуда проповідував у Палестині, Аравії, Сирії та Месопотамії. Помер у Вірменії у другій половині І століття нашої ери.

6 липня моляться до Володимирської ікони Богородиці. Це найстаріша і найповажніша давньоруська ікона. За переказами, її написав сам євангеліст Лука на дошці столу, за яким обідав Ісус із Марією та Йосипом. На початку ХII ст. ікону подарував київському князеві Юрію Долгорукому патріарх Константинопольський. 1155 року з Києва її забрав Володимиро-суздальський князь Андрій Боголюбський. Ікона тричі рятувала східноруські землі від ворожих військ.

7 липня святкують Різдво Іоанна Хрестителя. Це найшанованіший християнський святий після Діви Марії і самого Спасителя. Іоанна Хрестителя називають ще Пророком або Предтечею. Він народився на півтора року раніше за Ісуса і хрестив його в річці Йордан. Іоанна стратив іудейський цар Ірод. На вимогу своєї коханки Саломеї, Ірод наказав відтяти Хрестителеві голову і подати її на круглій тарілі. Тому у день Різдва Іоанна на стіл не можна ставити нічого круглого.

До прийняття християнства у цей день на Русі відзначали свято язичницького божества Купали. З ним пов"язували найкоротшу ніч у році.

У народній уяві за століття ці два свята переплелися, і тепер християнське свято називають Івана Купала.

До вечірніх святкувань готуються заздалегідь. Зранку дівчата збирають квіти, плетуть віночки, запасають трави-обереги. Це полин, звіробій, кропива.

Хлопці зрубують молоду берізку або вербу. Вони установлюють її на місці святкувань. Дівчата прикрашають дерево стрічками. Під деревом установлюють солом"яну ляльку Марени. Із сутінками її як символ лихого спалюють на вогнищі. Через нього потім задля очищення стрибають парами.

Уночі найсміливіші йдуть до лісу шукати папороть. За легендою, ця рослина розквітає лише раз на рік, саме купальської ночі. Тому, хто її знайде, приносить щастя.

Зараз ви читаєте новину «Івана Хрестителя і Купалу шанують разом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути