четвер, 19 квітня 2007 17:02

Ікона Божої Матері врятувала князя від смерті

У понеділок православні відзначають пам"ять священномученика Григорія V, Патріарха Константинопольського. З перервами він тричі займав кафедру в кінці XVIII — на початку XIX століття. У Греції тоді панували турки. Місцеві хотіли відвоювати свою незалежність. Патріарх усіляко допомагав народові. Коли його зв"язки з грецькими патріотами викрили, друзі пропонували організувати главі церкви втечу. Однак той відмовився.

— Я відчуваю, що риби їстимуть моє тіло, але помру спокійно за свою націю, — сказав він.

На Пасху 1821 року Григорія V схопили, повісили на воротах патріархії, а потім кинули в море.

Грецькі моряки підняли тіло з води й доставили до Одеси. Там його поховали в Троїцькій церкві. Через 50 років на прохання грецької влади мощі передали до Афін. На честь Григорія відправили спеціальну службу, а його подвиг почали вважати торжеством християнства у відродженій Елладі.

У середу вшановують Муромську ікону Божої Матері. Її до російського міста Муром доставив з Києва князь Костянтин. Він переконував язичників прийняти християнство. Однак вони не хотіли й вирішили вбити князя. Тоді він вийшов до них з іконою. За переказами, благодать від неї так вплинула на язичників, що вони вирішили прийняти хрещення.

До Віленської ікони Божої Матері моляться у п"ятницю, а до Тамбовської та Ільїнсько-Чернігівської — у неділю. У цей же день згадують зцілення Христом чоловіка, що 38 років страждав від невиліковної недуги.

На тижні у середу та п"ятницю рекомендують дотримуватися посту. Однак у ці дні можна вживати рибу. У неділю можна пити вино.

Зараз ви читаєте новину «Ікона Божої Матері врятувала князя від смерті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути