четвер, 27 вересня 2012 00:00

Хатні мурахи виживають тарганів

Автор: фото з сайта www.solentnews.biz
  Блоху сфотографували із 60-кратним збільшенням
Блоху сфотографували із 60-кратним збільшенням

У старих будинках, переважно дерев'яних, селяться цвіркуни. Один вид живе у природі, але проникає в людське житло. Інший живе тільки з людьми. Ці комахи роблять заглибини у дерев'яній підлозі і відкладають туди яйця.

Цвіркуни — хижаки. Полюють на інших хатніх комах. У щілинах живуть клопи, постільні кліщі, таргани та хатні мурахи.

— Цих малих мурах, що живуть у квартирах, називають фараоновими. У XVIII столітті їх знайшли в муміях у єгипетських гробницях. Комахи харчувалися мерцями. Згодом поширилися Європою, — розповідає 31-річний Андрій Заморока, кандидат біологічних наук, викладач Прикарпатського університету. — Квартирні мурахи агресивні, нападають на тарганів і павуків. Полюють зграями. Здобич кусають. Мурашина кислота паралізує жертву. Її пожирають. Старі таргани встигають врятуватися. Мурахи добираються до тарганячих яєць та молодняка.

Тому таргани шукають собі інше житло. Однак добре уживаються із хатніми павуками. Хижаки плетуть павутину під стелею і місяцями чекають, доки залетить муха, міль чи комар. Прусаки туди не піднімаються. По різних кутах ванної можуть сидіти по кілька павуків. Самка більша від самця, й у неї більша сітка. Після спарювання з'їдає кволого партнера. Іноді самцю вдається втекти та знайти собі нову пару, в іншому куті ванної. Павучихи не злазять зі своїх мережив.

Колонії мурах живуть де тепліше. У давнину трималися біля печі чи каміна. Тепер — біля батарей опалення. Там відкладають яйця, як і таргани. Останні часто залазять у телевізори та домашні електронні прилади. Там тепло й сухо, а випромінювання електроніки їм не шкодить.

— Мурахи люблять цукор. У доброї господині не житимуть, бо там чисто, немає чим поживитися. Переходять до неохайних сусідів. Відправляють одного мураху на розвідку до сусідів. Першопрохідець мітить свою доріжку. Якщо повернувся, знайшовши харчі в іншому місці, вервечкою переповзають по доріжці на нове місце. Вилазки на кухню влаштовують уночі. Як і прусаки, що в голодні часи можуть харчуватися навіть зрізаними нігтями, папером. У їхньому кишківнику є бактерії, які допомагають перетравлювати будь-що.

Після ремонту мурахи та клопи зникають, помітив біолог. Бо їх позбавляють прихистку. У шафах, запасах круп завжди є міль.

Мокриці оселяються на вологих стінах та у ванній. Дихають зябрами, кисень вбирають з води. Їдять залишки харчів. Перелазять у відро зі сміттям, що постояло кілька днів. Харчуються вночі.

— Увімкнувши світло у ванній, ви можете побачити, як розповзаються врізнобіч мокриці. Точнісінько як таргани — у закутки. Тікають також від гучної музики. Слуху у них немає. Вони відчувають вібрації у повітрі і лякаються.

Зараз ви читаєте новину «Хатні мурахи виживають тарганів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути