Ексклюзиви
четвер, 30 січня 2020 07:40

Затримали підозрюваного в організації нападу на Катерину Гандзюк

Автор: ФОТО з сайта FAVORITEKHERSON.CO
  Конвоїри ведуть на судове засідання в болгарському місті Бургас Олексія Левіна. Його підозрюють в організації нападу на радницю міського голови Херсона Катерину Гандзюк. У Болгарії переховувався півтора року
Конвоїри ведуть на судове засідання в болгарському місті Бургас Олексія Левіна. Його підозрюють в організації нападу на радницю міського голови Херсона Катерину Гандзюк. У Болгарії переховувався півтора року

27 січня суд болгарського міста Бургас арештував на 40 діб Олексія Левіна, 42 роки. Його підозрюють в організації нападу на радницю міського голови Херсона, громадську активістку 33-річну Катерину Гандзюк 31 липня 2018-го. Називають одним із ключових фігурантів справи.

Олексій Левін жив в орендованій квартирі в Бургасі з дружиною Мариною. Відростив вуса, змінив ходу. Місцева поліція стежила за ним, відколи запідозрили в причетності до злочину. За відбитками пальців підтвердили особу ­втікача.

— Українські правоохоронці з болгарськими колегами обговорили план затримання підозрюваного. Провели спецоперацію, — розповідає Сійка Мілева з болгарської генпрокуратури.

Левін потрапив до Болгарії через Румунію 2018 року. Пішки перетнув кордон у населеному пункті Дуранкулак. Офіційно ніде не реєструвався, за словами керівника Національної поліції Болгарії Христо Терезійського. Значився в міжнародному розшуку.

Українська сторона передала болгарським колегам необхідні документи для екстрадиції Левіна. У суді він просив відпустити під домашній арешт з носінням електронного браслета. Скаржився на хворе серце. Мовляв, ще в Україні йому зробили чотири операції. Але довести це не може, бо медична документація пропала під час арешту.

Олексій Левін родом із міста Берислав на Херсонщині. Його справжнє прізвище Москаленко.

Він учасник організованого злочинного угруповання "Москал". Відбував покарання за організацію вбивств і розбійних нападів на водіїв на Херсон­щині. Звільнився достроково. Після цього став помічником депутата обласної ради Миколи Ставицького, близького до Мангера, і власником сільськогосподарського підприємства. Причетність до нападу на Катерину Гандзюк заперечує.

На Катерину Гандзюк напали біля під'їзду її будинку 31 липня 2018 року — вилили на неї літр сірчаної кислоти.

Отримала хімічні опіки понад 30 відсотків тіла. Після трьох місяців у лікарні померла. Мотивом нападу на Катерину стала її боротьба з незаконною вирубкою лісів в області, розкраданням бюджетних коштів, за версією слідства.

Через місяць після смерті активістки тодішній генпрокурор Юрій Луценко заявив, що всі організатори й замовники вбивства Гандзюк встановлені. Оприлюднив ­схему, за якою готували злочин. За його словами, голова Херсон­ської обласної ради 49-річний Владислав Мангер замовив напад через двох посередників — Олексія Левіна та Ігоря Павловського. Заплатив їм $5,6 тис.

За умисне вбивство затримали й засудили п'ятьох виконавців. Вони отримали від трьох до шести років в'язниці. У квітні торік Мангеру пом'якшили підозру із "замовлення вбивства" на "організацію умисного тяжкого тілесного ушкодження, що має характер особливого мучення і спричинило смерть". Його справу об'єднали зі справою Левіна та призупинили у зв'язку з розшуком останнього. Павловський пішов на угоду зі слідством. Йому теж пом'якшили підозру.

Громадські активісти проводили власне розслідування нападу на Катерину Гандзюк, Вони вважають, що до злочину причетні також колишні губернатор області Андрій Гордєєв, його заступник Євген Рищук і поліцейські, які допомогли Левіну втекти.

Зараз ви читаєте новину «Затримали підозрюваного в організації нападу на Катерину Гандзюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути