пʼятниця, 05 жовтня 2007 07:02

Затримали Олександра Волконського

  Співвласник ”Еліта-Центру” Олександр Волконський зі співмешканкою Любов’ю у столичному ресторані ”Маріо”, що на вулиці Льва Толстого, святкують день народження доньки. Фото зроблено до оголошення Волконського в міжнародний розшук
Співвласник ”Еліта-Центру” Олександр Волконський зі співмешканкою Любов’ю у столичному ресторані ”Маріо”, що на вулиці Льва Толстого, святкують день народження доньки. Фото зроблено до оголошення Волконського в міжнародний розшук

У ніч на минулий вівторок міліціонери Санкт-Петербурга в Росії затримали співвласника київської будівельної компанії "Еліта-Центр" 32-річного Олександра Волконського. Його розшукували півтора року. Разом зі співучасниками він видурив у 1,5 тис. осіб майже $100 млн.Українські правоохоронці поїхали до Санкт-Петербургу перевіряти, чи це справді Олександр Волконський, який був причетний до "Еліти-Центру".

Волконський родом із Москви. До Києва приїхав 2002-го. Орендував кілька офісів у центрі міста, їздив на дорогих іномарках. Його охороняли бійці підрозділу "Титан". Жив із дружиною та дочкою. Вільно розмовляє англійською та іспанською мовами, володіє івритом.

Волконський інвестував у групу будівельних компаній "Еліта-Центр" власні гроші. Вони придбали на вторинному ринку 11 земельних ділянок і почали зводити багатоповерхівки. Водночас активно рекламували майбутні будинки. Квадратний метр житла пропонували за $900. Ті, хто вносив повну вартість квартири, отримували знижки.

За 2004–2005 роки таких було майже 1,5 тис. Кожен вклав від $30 до 100 тис. Серед них — радник президента, начальник одного з управлінь обласної міліції, кілька прокурорів. На ділянках почали рити котловани, на деяких — зводити перші поверхи. Планували збудувати 1652 квартири на вул. Отто Шмідта, Героїв Сталінграда, Петра Запорожця, Курнатовського, Будівельників та Лабораторній.

— Люди пішли в сумнівну фірму, бо там удвічі дешевше, — казав тодішній мер Олександр Омельченко. — Гроші несли готівкою, торбами.

Компанія "Еліта-Центр" одну й ту саму незбудовану квартиру продавала 2–3 претендентам. Деякі вкладники випадково дізналися про це. Керівництво пояснювало все помилкою комп"ютера.

— Волконський відкрито смітив грошима, — згадує один із працівників "Еліта-Центру" Ігор Циганок. — Коли невдоволені телефонували до компанії, запрошував їх до себе. Наприклад, якась жінка вклала 50 тисяч доларів. Він тут же дістав 60 тисяч і віддав їй.

Зазвичай із працівниками компанії та клієнтами спілкувався 50-річний виконавчий директор Олег Шестак.

Раптом 3 лютого 2006 року він не прийшов на чергові збори вкладників. Востаннє його з родиною бачили 5 лютого. Тоді з їхньої двокімнатної хрущовки на пр-ті Миру, 17 виносили валізи з речами.

Приблизно тоді ж востаннє бачили Волконського. Згодом вкладники зрозуміли, що їхні гроші поцупили. Правоохоронці порушили кримінальну справу. Затримали одного зі співвласників "Еліти" Ігоря Циганка, керівника відділу продажів Андрія Терентьєва. Слідчі допитали понад тисячу потерпілих та свідків. Обсяг справи становить 116 томів. Згодом її поділили на три окремі — Циганка,  Терентьєва та Волконського з Шестаком.

Син Черновецького Степан часто відвідував офіс нашої компанії

— Через якогось злодія я тут за шестьорку, — обурювався 42-річний Ігор Циганок у Лук"янівському СІЗО. — Люди втратили одну квартиру, а я — аж 68. Волконський зник зі 110 мільйонами доларів, знищив мій бізнес і репутацію.

"Еліта-Центр" пов"язують із родиною нинішнього мера столиці Леоніда Черновецького. Рахунки компанії обслуговував саме їхній "Правекс-банк".

— Син Черновецького Степан часто відвідував офіс нашої компанії, — казав Терентьєв на одному із засідань суду. — Наскільки мені відомо, він зустрічався з Волконським.

— "Правекс-банк" створив у себе два товариства з обмеженою відповідальністю, на які перераховували левову частку грошей вкладників, — запевняв колишній мер Олександр Омельченко. — Головний аферист Волконський мав там п"ять рахунків. Частина коштів за кордоном, але багато лишилися тут.

Слідчі підозрюють, що Олександр Волконський і Олег Шестак — не головні шахраї. Найімовірніше, вони підставні особи.

Найбідніші вкладники об"єдналися у спілку. У ній понад 300 осіб. Вони влаштовували мітинги під міською радою. Мер Черновецький обіцяв забезпечити їх житлом. Зрештою, міська рада виділила холдингу "Київміськбуд" 14 земельних ділянок, на яких зводитимуть житло для ошуканих.

Справу "Еліта-Центру" розслідує Генеральна прокуратура.

— Ми просимо повернути Волконського в Україну, але ж росіяни не поспішають випускати своїх громадян, — зауважує юрист Олена Резніченко, яка захищає вкладників у суді. — Його повернення в Україну багато чого дасть. Нині всі звалюють провину лише на нього. Мовляв, він вивіз усі гроші. Але уявіть собі, скільки це вантажівок треба.

Олена Резніченко вважає, що Волконський може розповісти про ініціаторів афери з "Еліта-Центром". Вона не виключає, що вони обіймають високі посади у владі.

Однак не всі ошукані вкладники хочуть, щоб Волконського повертали.

— Я його не бачив і бачити не хочу, — каже голова "Спілки брутально ошуканих вкладників" 66-річний Іван Несін. — А як привезуть сюди, то буде новий поворот слідства, воно затягнеться на роки. Нам би було краще, якби просто Черновецький виконав свої обіцянки й звели 50 тисяч квадратних метрів житла. Це 600–650 квартир. Їх вистачило б тим, хто втратив останнє. Особисто я вклав 33 тисячі доларів.

Зараз ви читаєте новину «Затримали Олександра Волконського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути