Ексклюзиви
середа, 18 січня 2012 05:45

Засновників "Еліта-Центру" можуть випустити

Суд може випустити на волю співвласників компанії "Еліта-Центр" 47-річного Ігоря Циганка і 41-річного Олександра Шахова. За шість років слідчі не знайшли доказів їхньої провини.

Група будівельних компаній "Еліта-Центр" зводила у Києві будинки. Люди охоче вкладали у будівництво гроші, бо "квадрат" житлової площі забудовник пропонував нижче ринкової вартості. Однак у лютому 2006-го виявилося, що на одні й ті самі помешкання претендують кілька власників. Урешті співзасновники компанії зникли. Без квартир залишилися 1760 інвесторів, зникли майже $110 млн, споруди недобудовані.

Співзасновника "Еліти-Центру" Ігоря Циганка затримали майже одразу, Олександра Шахова — за рік у Швейцарії, Олег Шостак досі у розшуку. Їхні справи кілька разів відправляли на дорозслідування, зараз їх розглядають райсуди Києва. Ігор Циганок погодився дати інтерв'ю "ГПУ".

Чому Шахов може вийти на волю?

— Із 2007 року він сидів у швейцарській в'язниці. У жовтні 2008-го його екстрадували в Україну за звинуваченням за статтею "Розкрадання", пізніше додали "Створення злочинної організації". Обидві згодом закрили за відсутністю складу злочину. Після цього слідчий додав Шахову інші статті, жодну з яких не узгодив зі швейцарцями. Прокурор був зобов'язаний листуватися зі Швейцарією й отримати дозвіл. Цього не зробив, тож порушив правила екстрадиції. Тому згідно з пунктом 12 статті 6 Кримінально-процесуального кодексу України справу мають закрити.

Чому суд триває так довго?

— Судді не можуть судити, якщо у справі нема доказів. У копіях постанов судів зазначено — "обвинувачення будується на припущеннях". Згідно зі статтею 62 Конституції України, жодне обвинувачення не може базуватися на припущеннях. І якщо слідчому чи прокурору на Конституцію наплювати, то суд ніколи не буде судити, ґрунтуючись на версіях. Слідчі та прокурор за шість років так і не зібрали доказів, але справи не закрили. Тупо засовували її до суду, думали, пролізе й так.

Чому мають випустити вас?

— Нещодавно начальник головного слідчого управління МВС Василь Фаринник чітко сказав: "Терміни утримання під вартою Циганка і Шахова закінчилися, доведеться їх випускати". Тепер про це знає будь-хто. Заяви типу "все доведено", "є всі записи" — банальна брехня.

Чому слідчі не знайшли доказів?

— Вони не розслідували й десятої частини. Перше: припускають, що ми вкрали. То чому не знайшли, куди пішли гроші? Друге: скільки витратили на будівництво? Третє: чому не дали оцінки діям міської та Дніпровської районної держадміністрацій? Цього вимагали суди першої й апеляційної інстанцій, та слідчі їх не виконували. Той, хто вкрав 110 мільйонів доларів, насправді знищив мій бізнес і репутацію. Якби я сховав хоч долар, то мав би тікати. Але не тікав.

Куди ж ділися гроші інвесторів?

— Мільйони могли опинитися на рахунку впливового чиновника, який знається на аферах. Якби гроші вивезли з України готівкою, а це вантажівки, то слід лишився б. А так його нема. Комусь вигідно ховати кінці у воду. До речі, доступ до рахунку мав Олег Шостак. Він досі в розшуку.

Українські слідчі проігнорували міжнародну конвенцію

Олександра Шахова затримали на кордоні зі Швейцарією 2007 року. Офіційним захисником призначили Рафаеля Ціммермана. Він приїхав до Києва на суд.

— Ми дізналися, що Шахова судять за іншими статтями, ніж ті, за якими ми його видавали, — говорить 31-річний Рафаель Ціммерман. — Якщо таке відбувається, то держава, яка прийняла порушника, має повідомити країну, яка його видала. Про це йдеться у статті 14 Європейської конвенції з екстрадиції правопорушників. Українські правоохоронні органи її порушили. Тому ми вимагатимемо закрити не тільки нові статті, а й старі. Шахов має вийти на волю на найближчому суді. Інакше Швейцарія та інші країни, які підтримують Конвенцію, не видаватимуть Києву порушників і ставитимуть питання про виключення України з Євроконвенції.

 

Зараз ви читаєте новину «Засновників "Еліта-Центру" можуть випустити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути