пʼятниця, 16 листопада 2012 00:00

"Засинаю і думаю, згоримо сьогодні чи ні"

Автор: фото: Ольга Камєнєва
  Киянка Тетяна Соколова із сином Максимом стоїть біля електрощитової будинку на Оболонському проспекті, 9. Мешканці кілька місяців марно просять комунальників замінити аварійну проводку
Киянка Тетяна Соколова із сином Максимом стоїть біля електрощитової будинку на Оболонському проспекті, 9. Мешканці кілька місяців марно просять комунальників замінити аварійну проводку

— Только в этом году наш дом горел четыре раза, — запрошує до квартири киянка 23-річна Тетяна Соколова. Вона з чоловіком Олександром і 1,5-річним сином Максимом живуть на 13-му поверсі будинку на просп. Оболонському, 9.

Світло-рожева 16-поверхівка на два під'їзди стоїть навпроти торгово-розважального центру "Дрім Таун". Це за 5 хв. пішки від станції метро Оболонь. Будинку 34 роки.

— У нас лифты — не европейские. Если едете выше, то нажмете кнопку, когда я выйду, — попереджає чоловік років 40. Виходить із кабіни на шостому поверсі. Мовчки ступає у повну темряву — в коридорі не працює жодна лампочка.

На кожному поверсі у під'їзді — вісім квартир. Тетяна Соколова показує електрощитову. Через неї вночі 2 лютого в будинку спалахнула пожежа.

— Дроти зайнялися на 11-му, — каже Тетяна. — Вогонь пішов угору. Загорілися всі двері, коридори. Я прокинулась, бо кричала сусідка знизу. Все було в диму. Раз вдихнеш — і все горло стиснеться, вдруге можеш і не дихнути. Бігом оділа малого, з чоловіком були роздягнені. Вийти з квартири не могли — все у вогні. Стали на балконі, відкривали вікно й дихали. Тієї ночі було 28 градусів морозу. В нашому будинку на кожному поверсі є діти. Мами з малими вискакували на вулицю, боялися вертатись.

У тій пожежі люди не постраждали.

— Після того ми місяць жили в родичів, не могли зайти у квартиру, — продовжує Тетяна. — Засинаю і думаю — згоримо сьогодні чи ні. Страшно вертатися.

У помешканні Соколових щодня зникає електрика.

— Тільки пропало світло — зникає вода, батареї стають холодні, — пояснює жінка. — От щойно потекла гаряча вода. Треба митися, бо скоро пропаде.

Друга пожежа сталася через кран, що тріснув в одній із квартир.

— Вирвало головку, затопило нижні поверхи. Якимсь чином залило щитову, що по діагоналі від квартири, там усе замкнуло. Прокидаємось — квартира в диму. У мене знову істерика. Ще двічі в будинку горіли балкони. Поки приїхали пожежні, ледь не загинула жінка-інвалід. Вона лежача. Слава Богу, сусіди виламали двері.

Із помешкання №93 на 12-му поверсі з ціпком виходить 60-річна Тетяна Зубко.

— Замовила експертну оцінку наслідків пожежі. Збитки моїй квартирі оцінили у 78 тисяч 577 гривень, — показує фото житла після пожежі. На знімках — чорна стеля, стіни, відвалені кахлі. — Всю зиму проспала з відчиненими вікнами. Пожежники дали висновок: несправна електропроводка. А в жеку кажуть, що то підпал. Наче я політик чи суддя Кірєєв, який Юлю посадив. Я — звичайна пенсіонерка, яка живе на 900 гривень. Уже і скаржилась, і плакала. А в жеку тільки знущаються. Прийшли електрики й не хочуть міняти розетку. Кажуть: ми не можемо нахилятися. То це мені самій туди лізти?

У першому під'їзді — 128 квартир. Мешканці зібрали підписи, ходили до жеку, просили замінити проводку. Прохання проігнорували. Зараз люди звертаються по допомогу  до народних депутатів.

— У жеку кажуть, що все у задовільному стані, пожежі виникають з вини мешканців, — каже Тетяна Соколова. — Щоб тут жити і не боятись, треба викинути пральну машину, плиту, всі електроприлади. Якби це вирішило проблему — викинула б. Але ж ці плити в усіх стоять.

Зараз ви читаєте новину «"Засинаю і думаю, згоримо сьогодні чи ні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути