Ексклюзиви
четвер, 22 липня 2021 10:25

Замовників убивства Павла Шеремета досі не знайшли

П'ять років минуло із дня вбивства Павла Шеремета. Журналіст, виконавчий директор порталу "Українська правда" загинув у центрі Києва 20 липня. Авто, яким їхав на роботу, підірвали. Йому було 44 роки.

Саморобний вибуховий пристрій потужністю 600 г у тротиловому еквіваленті закріпили на днищі машини під водійським сидінням, установили експерти.

Імена підозрюваних в організації та вбивстві Шеремета назвали 12 грудня 2019-го на брифінгу за участі президента Володимира Зеленського, тодішніх генерального прокурора Руслана Рябошапки й міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Автор: ФОТО З САЙТА pravda.com.ua
  Вшанувати пам’ять журналіста Павла ­Шеремета в Києві ­зібралися його рідні, колеги та друзі. Щороку вони ­приходять на перетин вулиць Івана Франка та Богдана Хмельницького о 7:45. Це час, коли ­вибухнуло авто, яким їхав ­Шеремет
Вшанувати пам’ять журналіста Павла ­Шеремета в Києві ­зібралися його рідні, колеги та друзі. Щороку вони ­приходять на перетин вулиць Івана Франка та Богдана Хмельницького о 7:45. Це час, коли ­вибухнуло авто, яким їхав ­Шеремет

Це — військовий Андрій Антоненко, лікарка Юлія Кузьменко та військова медсестра Яна Дугарь. Громадськість обурювалася: затримали випадкових людей, знехтували презумпцією невинуватості. Справу називали шитою білими нитками, політичним тиском на волонтерів.

Антоненка звільнили під домашній арешт у квітні цьогоріч після 505 днів у слідчому ізоляторі. Кузьменко відпустили під домашній арешт у серпні торік, вона провела понад сім місяців у в'язниці. Дугарь із самого початку тримали під нічним домашнім арештом, а торік суд зняв з неї електронний браслет. Усі троє заперечують причетність до вбивства. З 2020 року цією справою займається суд.

— Із 26 томів розглядають 18-й. У перших ідеться про те, що Павло ­Шеремет був убитий. Цього ніхто не заперечує, — розповідає в одному інтерв'ю Юлія Кузьменко. — А ось з доказами щодо нас відбуваються дивні речі. Один том присвячений огляду моєї сторінки в соцмережі. Ще один — огляду сторінки Андрія, і ще один — огляду сторінку Яни.

Справу щодо організаторів, замовників і виконавців виділили в окрему в червні торік. Її досі розслідують.

У міністерстві не хочуть коментувати справу

У роковини смерті на місці загибелі Шеремета на перетині вул. Івана Франка та Богдана Хмельницького зібралися кілька десятків людей. Прийшли з квітами до пам'ятника, встановленого рік тому. До нього прикріплений фотопортрет загиблого з написом "Політична справа Павла Шеремета".

— Сподіваюся, незабаром зможу поговорити з новим міністром внутрішніх справ Денисом Монастирським. Ми хотіли зустрітися напередодні, але в міністерстві не хочуть коментувати справу. Вважають, що це вплине на рішення суду, — каже головна редакторка "Української правди" 34-річна Севгіль ­Мусаєва.

Увечері активісти зібралися біля будівлі Міністерства внутрішніх справ. Вимагали знайти замовників і справжніх убивць Павла Шеремета.

Зараз ви читаєте новину «Замовників убивства Павла Шеремета досі не знайшли». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути