вівторок, 05 листопада 2019 07:25

Замовників убивства Катерини Гандзюк не покарали

Автор: FACEBOOK.COM/ВІКТОР ГАНДЗЮК
  Радниця міського голови Херсона Катерина Гандзюк померла в столичному опіковому центрі після трьох місяців лікування. Була заміжня, дітей не мала
Радниця міського голови Херсона Катерина Гандзюк померла в столичному опіковому центрі після трьох місяців лікування. Була заміжня, дітей не мала

4 листопада минув рік від дня смерті 33-річної Катерини Гандзюк. Була громадською активісткою, радницею міського голови Херсона.

На неї напали неподалік дому 31 липня торік — вилили літр сірчаної кислоти. Отримала хімічні опіки понад 30% тіла — голови, обличчя, лівої руки й ноги, передньої частини грудної клітки, лівого ока. Перенесла 14 операцій. Після трьох місяців у лікарні померла.

За умисне вбивство були затримані п'ятеро ймовірних виконавців, організатор-посередник Ігор Павловський і замовник — голова обласної ради 49-річний Владислав Мангер.

Напередодні річниці смерті у Службі безпеки України заявили: замовників злочину було кілька. Зараз розслідуються п'ять кримінальних проваджень. Мотивом нападу на Катерину Гандзюк стала її боротьба з незаконною вирубкою лісів в області, розкраданням бюджетних коштів, за версією слідства.

Один із ключових фігурантів справи — Олексій Левін. Його справжнє прізвище — Москаленко. Відомий у кримінальному світі за прізвиськом Москал-молодший. Організовував напад, зараз у міжнародному розшуку. До недавнього часу платив гроші рідним підозрюваних, щоб ті мовчали. Окремо СБУ перевіряє херсонських слідчих — їхню причетність до покривання злочину та втечі Левіна.

Виконавці убивства Катерини Гандзюк засуджені: вироки набули чинності 18 липня. Отримали від трьох до шести років в'язниці. Усі визнали свою провину.

Щодо Мангера Генпрокуратура призупинила досудове розслідування. Із колишнім помічником народного депутата Ігорем Павловським слідство уклало угоду. Обом пом'якшили обвинувачення.

Громадські активісти та рідні Катерини Гандзюк наполягають, що до вбивства причетні також колишній голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв і його заступник Євген Рищук. Але докази проти них зі справи зникли.

"Виконавці отримали мізерні терміни. Замовники на свободі. Дозволяють собі ігнорувати суди, пресу, громадськість. Здається, вони не вірять в імовірність власного покарання. І сподіваються на те, що страшне замовне вбивство не зіпсує їм кар'єри і не змінить звичного ритму життя. Вони вірять в те, що вже уникли покарання. Але вони помиляються", — пишуть громадські активісти у "Фейсбук"-спільноті "Хто замовив Катю Гандзюк".

4 листопада у понад 40 містах України та світу люди влаштували акції пам'яті "Рік без Каті".

Зараз ви читаєте новину «Замовників убивства Катерини Гандзюк не покарали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути