середа, 26 вересня 2012 05:30

Загинув прокурор, який вів справи Ґонґадзе і Ющенка

26 вересня у Вінницькій обласній філармонії "Плеяда" прощаються із заступником прокурора області 57-річним Романом Шубіним. 23 вересня він розбився, коли під'їжджав до райцентру Калинівка.

Увечері в неділю Роман Іванович повертався до Вінниці з Генеральної прокуратури. Був за кермом позашляховика "Хонда СR-V", пасажирів не мав. Між селом Корделівка та Калинівкою ударився в причіп КамАЗа із зерном, який рухався попереду.

— "Хонда" їхала на ділянці дороги, яка розрахована в один бік на дві смуги. Водій влетів прямо під причіп, — розповідає 25-річний Олександр Онопко з Корделівки. — Я проїжджав там за годину. На дорозі поставили переносний ліхтар. "Хонди" вже не було. А КамАз стояв на узбіччі в бік Калинівки. Було багато міліціонерів, із 30 дорогих машин, дві "швидкі".

Роман Шубін працював у Вінницькій обласній прокуратурі з листопада 2006-го. Доти очолював Головне слідче управління з розслідування особливо важливих справ ГПУ. Вів справи із загибелі журналіста Георгія Ґонґадзе та отруєння кандидата в президенти Віктора Ющенка.

— Наскільки мені відомо, у Романа Івановича під час руху стався інфаркт, — припускає колишній працівник прокуратури та знайомий Шубіна, свого імені просить не розголошувати. — А може, просто заснув.

У прес-службі прокуратури Вінниччини підтверджують, що Роман Шубін помер на місці. Машину відвезли до Калинівського райвідділу міліції.

— Щось дуже вже багато збігів. І схема занадто однотипна. Хоч би КамАЗ поміняли на МАЗ. Може, тоді хтось повірив би у випадок. Чорновола та мера Обухова теж під КамАЗи закинули, — говорить вінничанин, називає себе Володимиром Матвєєвим. — Є версія, що Шубін пішов на обгін вантажівки зліва. А в цей час на потужнішій автівці його обганяли, втиснули до з'єднання вантажівки з причепом. Коли прокурора загнали під причеп, то втекли.

— Водій КамАЗа причетний опосередковано, — продовжує Володимир Матвєєв. — Йому дали наказ їхати чітко, прямо, на конкретній швидкості, по своєму ряду. Хоча Шубін мав би себе убезпечити. Зафіксувати все, як було, по справах Ґонґадзе та Ющенка в записці й покласти її десь до банківського сейфу. Тоді в разі вбивства ці документи повинні з'явитися за допомогою довіреної особи, імені якої ніхто не знає.

Відомостей про шофера вантажівки не оприлюднюють. Призначили судово-медичну й криміналістичну експертизи.

Прокурора ховають у Вінниці на міському кладовищі по Хмельницькому шосе.

— Не можу зрозуміти, чому там. Він із села Явора Турківського району Львівської області, родина живе у Києві, — дивується друг загиблого Іван Ільницький. — До того, як перебрався у Вінницю, часто приїздив до матері в село. Вона досі жива. Раніше бував у неї по кілька разів на рік. Картоплю помагав викопувати, решту по господарству лагодити. Дуже хороша був людина. Ми з ним знайомі з дитинства. Разом грали у сільському футбольному клубі "Явір". Роман був нападаючим. Завжди віддавався грі на повну. В нього був старший брат Олександр. Кілька років тому теж загинув. Згорів на заробітках у Тюмені.

Зараз ви читаєте новину «Загинув прокурор, який вів справи Ґонґадзе і Ющенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути