Ексклюзиви
четвер, 30 серпня 2007 07:02

За кримський курорт судяться кілька власників

"Крим скоро стане однією величезною резиденцією Партії регіонів, — обурюється 51-річний депутат Гаспринської селищної ради в Криму Геннадій Петренко. — Такого нахабного загарбання, який чинить у Криму "регіонал" Шкіря, ми ніколи не бачили".

Геннадій Петренко — один із власників нерухомості на території оздоровчого комплексу "Марат". Ця здравниця стоїть за 20 км від Ялти біля траси на Алупку. Над корпусами — гора Ай-Петрі, навколо — парк "Чаір", який належав ще придворним царя Миколи ІІ, за півкілометра — морський берег. Це одне з найтепліших місць півдня Криму. Його повітрям лікують хворі легені.

За радянських часів корпуси здравниці, яка займає територію 15 га, належала профспілці заводу "Південмаш", що у Дніпропетровську, та деяким іншим підприємствам. У 90-х, коли в країні оголосили приватизацію, корпуси розпродали.

Скільки саме людей придбало тут споруди, достеменно невідомо. Дехто каже, власників було дев"ять, а дехто — що тридцять. Між собою вони відносно мирно співіснували до 2004 року. Заробляли гроші, здаючи кімнати курортникам.

Цього сезону "Марат", доба проживання в якому коштує від 140 до 260 грн,  спорожнів. Поки власники нерухомості сперечаються, кому мають належати корпуси, відпочивальники знаходять більш спокійні місця. Улітку 2007-го заселили лише 30% кімнат здравниці.

Народний депутат України 5-го скликання від Партії регіонів Ігор Шкіря родом із Дзержинська Донецької області. У 1990-му заснував ТОВ "Іліташ", яке торгує залізобетонними конструкціями. У парламенті був заступником голови комітету з питань транспорту і зв"язку. Його називають бізнес-партнером мільярдера, народного депутата від Партії регіонів Рината Ахметова.

— Два роки тому помічники нардепа Ігоря Шкірі почали рискати по Криму, скуповувати нерухомість, — розповідає власник чотириповерхового корпусу N4 "Марату" 45-річний Юрій Цибульський. — Шкіря звернувся до мене особисто. Попросив віддати мій корпус йому в оренду. Я купив його 2004-го в дуже занедбаному стані. Погодився віддати лише за умови, що його відремонтують.

Цибульський — директор з юридичних питань Інституту стратегічних досліджень та регіонального розвитку. Чоловік родом з Кривого Рогу Дніпропетровської області. Живе у власному двоповерховому будинку на території "Марата".

На в"їзді до оздоровчої зони охоронці фірми "Хелп", яка підпорядковується Ігорю Шкірі, просять кореспондента "ГПУ" показати документи.

Живуть вони у корпусі N4 Юрія Цибульського і не підпускають господаря до нього.

Цибульський каже, що 2004-го погодився віддати Шкірі корпус в оренду. На десять років уклав угоду, за якою орендарі щомісяця мали сплачувати власникові $6 тис. Крім того, зобов"язалися зробити ремонт на суму 1,5 млн грн.

— Спочатку все було нормально, — веде далі Цибульський. — Але через півроку у Верховній Раді створили антикризову коаліцію, і Шкіря раптом заявив: "Тепер ви мені повинні платити гроші, а не навпаки". І перестав платити.

Після тримісячної несплати Цибульський вирішив розірвати договір оренди. Звернувся до суду з вимогою стягнути борг. Однак цю позовну заяву досі передають по судах різних інстанцій, а справу так і не розглянули.

Вихваляється своєю дружбою з Віктором Януковичем. Каже, йому тепер усе дозволено

Крім Цибульського і Петренка, на Шкірю скаржаться власники інших корпусів. Кажуть, що нардеп Ігор Шкіря приходив до них навіть уночі, вимагаючи продати йому будівлі. Інакше погрожував забрати все безкоштовно.

— Він вихваляється своєю дружбою з Віктором Януковичем. Каже, йому тепер усе дозволено, — говорить один із власників, який боїться представитися.

Юрист компанії "Іліташ" Денис Клименко запевнив "ГПУ", що 50% нерухомості "Марата" належить не народному депутатові Ігорю Шкірі, а фірмі "Іліташ", виконавчим директором якої є Сергій Щукін. Мовляв, зараз Ігор Шкіря не має ніякого відношення до колись заснованого ним підприємства.

— У нас на все є судові рішення, — запевняє він у телефонній розмові. — В усьому винен Геннадій Петренко. Він у 2001 році був генеральним директором "Марата". Це він довів до занепаду найкращу здравницю Криму, а потім розпродав по частинах. Причому по декілька разів. Нині з"являються нові й нові власники. Навіть канатну дорогу, яка не ділиться, директор продав. Торгував і землею. Із 13 гектарів за санаторієм сьогодні числиться лише 8.

Юрист каже, що фірма "Хелп" та ТОВ "Іліташ" будуватимуть на базі "Марата" законний бізнес. Мовляв, для цього і придбали корпуси.

Зараз ви читаєте новину «За кримський курорт судяться кілька власників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути