Ексклюзиви
середа, 29 лютого 2012 00:15

За катування ведмедя власник заплатив 85 гривень

Автор: фото: REUTERS
  Ведмідь Потап сидить в іржавій клітці громадської організації ”Барс” у Луганську. Нашийник вп’явся йому в шию, з рани сочиться гній. На тварину цькували собак, яких готували для полювання
Ведмідь Потап сидить в іржавій клітці громадської організації ”Барс” у Луганську. Нашийник вп’явся йому в шию, з рани сочиться гній. На тварину цькували собак, яких готували для полювання

26 лютого з Луганської громадської організації "Барс" забрали ведмедя Потапа. Він жив у тісному вольєрі на вулиці, без води і тепла, з пораненою шиєю.

— Это какой-то ночной кошмар, — каже Димитр Іванов, спеціаліст Болгарського центру реабілітації "Бєліца". Із колегами з міжнародної організації захисту тварин "Чотири лапи" забирали ведмедя.

Луганська громадська організація "Барс" має чимало тварин. Іржаві клітки стоять на вул. Комісара Санюка, 58 у Кам'янобродському районі міста. Там також живуть 16 коней, кілька поні, вовк, єнот, голуби, кури, гуси, качки. Їх показують відвідувачам, на конях дозволяють кататися. На Потапа цькують собак, яких готують до полювання. Городяни почали скаржитися, що звірів не годують, вони мерзнуть, ведмідь спливає кров'ю.

Територія "Барса" огороджена, ворота відчинені. Жодних знаків, що вона приватна. Зайти можна вільно. Клітки стоять по периметру ділянки. У стайні провалений дах, згнила підлога. Ходить чоловік у брудному одязі, називається охоронцем Юрієм. Клітка з ведмедем — біля голуб'ятника. За кількадесят метрів чути запах гнилі.

Потап лежить на бетонній підлозі, на лапах лід із болотом. Навколо шиї рана, з якої сочиться кров. У неї вп'явся металевий ошийник. Побачивши людей, зводиться, радо починає бігати колами.

— Рана из-за ошейника, — каже Юрій. — Его еще в детстве надели, а сейчас боимся подходить.

— То он ведром себе натер, все нормально, — виправдовується господар звіринця Василь Голіков.

Про стан ведмедя дізнався головний ветлікар Луганщини Микола Мартиненко. Відрядив туди ветеринарів. Зайти їм удалося лише з дозволом прокуратури. Кам'янобродський райсуд конфіскував тварину. Потапа відвезли до Центру реабілітації ведмедів "Синевир" на Закарпаття. За катування і спричинені страждання Василя Голікова оштрафували на 85 грн.

— Я не жалею, что Потапа забрали, — каже той. — Только приветствую, пусть он плодится и развивается, мы будем приезжать в гости.

На хижака немає жодних документів. Голіков запевняє, що 2010 року купив ведмежа у незнайомця в Криму. Годував кашею, рибою. Ветеринари ж кажуть — тварині щонайменше 3 роки, важить 150 кг. Свідки додають, що ведмедю давали на день кілька яєць і трохи печива. Торік у квітні Потап кинувся на відвідувачку Антоніну Черепаху. Як кажуть люди — від голоду.

Зараз ви читаєте новину «За катування ведмедя власник заплатив 85 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути