четвер, 10 листопада 2011 07:00

За катування в міліції не виплачують компенсації

Хмельничанин 29-річний Іван Нечипорук виграв Європейський суд із прав людини. Україна має компенсувати йому 35 тис. євро за катування в міліції та переглянути справу. Іван Нечипорук подав відповідну заяву, однак Вищий спеціалізований суд України повернув її з претензіями.

У березні 2004 року в Хмельницьку вбили 49-річну Антоніну Іскрицьку. Міліціонери затримали Івана Нечипорука та 32-річного Олександра Моцного. На слідстві вони провину визнали, однак на суді відмовилися від своїх слів. Пояснили, що їх катували, надали відповідні висновки експертиз. Судді на них не зважили, чоловіки отримали по 15 років в'язниці.

— Суд проігнорував аргументи, які свідчили про сфабрикованість справи, — казав тоді правозахисник Семен Глузман. — До в'язниці сіли невинні люди.

Іван Нечипорук оскаржив вирок у Європейському суді з прав людини. Там визнали катування. Однак Івана з в'язниці не випустили і компенсації не заплатили.

— Український суд вживає заходів, аби не виконувати рішень європейського, — припускає Аркадій Бущенко, голова Української гельсінської спілки з прав людини. — Інакше я не можу пояснити абсурдність висунутих претензій. Суд заперечує право адвоката підписувати заяву із заявником. Її, мовляв, має підписувати особа, яка виграла європейський суд. Але ніде в законі не сказано, що адвокат не може підписувати заяву зі своїм підзахисним. — Український суд зацікавлений гальмувати виконання рішень європейського, — каже Галина Берегова, адвокат Івана Нечипорука. — Інакше тоді треба буде карати всіх причетних до незаконного засудження. А це міліціонери, прокурори, судді. Усі вони отримали підвищення після цієї справи.

Зараз ви читаєте новину «За катування в міліції не виплачують компенсації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути