четвер, 22 квітня 2021 07:26

За катування майданівців дали дев'ять років в'язниці

Бориспільський міськрайонний суд на Київщині 16 квітня засудив до дев'яти років в'язниці Олександра ­Волкова. Його визнали винним у викраденні та катуванні активістів Майдану в січні 2014‑го — журналіста Ігоря Луценка та науковця Юрія Вербицького.

Волкова затримали 2017 року. Від 29 липня був під арештом. Вину не визнав. Але вона підтверджується показами потерпілих і свідків, кажуть у пресслужбі суду.

50-річний Юрій Вербицький працював у львівському Інституті геофізики НАН України. В середині січня 2014-го поїхав на Майдан. 21 січня в Будинку профспілок травмував око. Ігор Луценко повіз його до Київської центральної міської лікарні. Там з офтальмологічного відділення їх обох викрала група людей. Вивезли за місто, били й допитували. Луценко зміг згодом дістатися столиці. Тіло Юрія Вербицького зі слідами тортур знайшли на околицях села Гнідин Бориспільського району.

У справі окрім Волкова — ще шестеро обвинувачених. Але викрадачів було більше, каже 42-річний Ігор Луценко.

— Звісно, описати чи впізнати їх не зможу, — говорить Луценко. — Вони приховували себе. Вважаю вирок м'яким, несправедливим. Суд не підтримав частину звинувачень прокуратури. Зокрема, створення організованого злочинного угруповання, яким Волков керував із 2012 року. Цього й добивалися організатори, аби лишитися непокараними. Далі у справі буде важко рухатися й доводити вину інших підозрюваних, які наймали тітушок і їм платили.

Також Волков повинен сплатити майже 1 млн грн моральної та матеріальної шкоди потерпілим. Цивільні позови не визнав. Має право оскаржити вирок в апеляції.

Зараз ви читаєте новину «За катування майданівців дали дев'ять років в'язниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути