Ексклюзиви
субота, 19 квітня 2008 07:14

За гектар землі голова сільради взяла 890 тисяч гривень

  Тамара Мацуй на Хрещатику у Києві. Жінку тричі обирали головою сільської ради села Озерне Козелецького району Чернігівщини
Тамара Мацуй на Хрещатику у Києві. Жінку тричі обирали головою сільської ради села Озерне Козелецького району Чернігівщини

9 квітня в селі Озерне Козелецького району Чернігівщини затримали голову сільради Тамару Мацуй, 50 років. Жінку підозрюють в отриманні хабара за наділ майже 1 га землі. Кажуть, узяла за нього 890 тис. грн.

Озерне за 60 км від Києва. Хата з городом і садком коштує $60–80 тис. За сотку землі просять у середньому $2 тис. Найкращі ділянки скупили кияни, які планують зводити тут дачі.

9 квітня Тамара Мацуй була на роботі. О пів на першу дня їй зателефонували. Навпроти її будинку чекала чорна іномарка. Голова з людьми завітала до хати. За 20 хв. під"їхали ще три іномарки, з яких вискочили понад десяток чоловіків у цивільному. Одні пішли у двір, інші залишилися на вулиці завертати зівак.

Вивозили жінку, коли стемніло. Чоловік Василь залишився вдома, однак наступного ранку заарештували і його. Син Валерій і донька Людмила живуть у Києві. Мацуї тримають корову й теля. Нині їх доглядає родичка чоловіка та подруга жінки.

— За землю могла горло перегризти, — каже про Тамару Мацуй сільський депутат, учитель фізики Василь Дорошенко, 57 років. — Якщо за вигідне земельне питання не голосували на сесії, то його переносили на наступну. Я просив 25 соток навпроти свого двору, хату синові хотів поставити. Так не дала. Раз на сесії вимагала проголосувати за виділення пасовищ киянам. Люди обурилися, бо ніде пасти скотину. То вона: "Мені в районі так сказали".

Дорошенко згадує, як торік сільська рада розпоряджалася наділами.

— Який там аукціон, — зауважує депутат. — Зібралися троє, домовилися. Тих, хто хотів узяти участь, і близько не пустили. Три гектари продали за 170 тисяч гривень. Нині ця земля коштує три мільйони.

Приміщення сільради ремонтують: установлюють підвісні стелі, пластикові вікна. Після затримання голови слідчо-оперативна група вилучила документи й печатку. Працівники бояться щось говорити.

— Пам"ятаємо настанови Тамари Василівни: "Не спішіть відповідати на не поставлене питання", — пояснює бухгалтер Наталія Святовець, 30 років.

Тамару Мацуй тричі обирали головою сільради.

— Багато вона понакручувала, — зазначає її попередниця Світлана Дорошенко, 52 роки. На виборах 2006 року вона поступилася Мацуй 12 голосами. — У того пай відібрала, тому землі не дає. Стареньким, у яких є акти на землю, розказує, що вони недійсні. Люди мені скаржаться.

На 12 квітня селяни призначили сходку. Хотіли висловити голові недовіру. Однак оголошення не встигли розклеїти.

Затримували Тамару Мацуй співробітники чернігівського і столичного управлінь по боротьбі з організованою злочинністю. Голова сільради перебуває у слідчому ізоляторі. Її чоловіка утримують під вартою, підозрюють у пособництві.

Зараз ви читаєте новину «За гектар землі голова сільради взяла 890 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути