четвер, 30 серпня 2012 00:00

З музею винесли картин на 60 тисяч доларів

Автор: Фото надане Ольгою Гофман
  Гусятинський краєзнавчий музей на Тернопільщині, з якого викрали дев’ять картин. 
Зокрема три роботи, що висять угорі: в кутку ліворуч ”Посівна”, посередині ”На колгоспному току”, над аркою — ”Голубі тіні”
Гусятинський краєзнавчий музей на Тернопільщині, з якого викрали дев’ять картин. Зокрема три роботи, що висять угорі: в кутку ліворуч ”Посівна”, посередині ”На колгоспному току”, над аркою — ”Голубі тіні”

Дев'ять полотен художників доби соцреалізму вкрали із Гусятинського краєзнавчого музею на Тернопільщині. Пропажу виявили дві працівниці близько дев'ятої ранку в суботу, 25 серпня, коли прийшли на роботу.

— У п'ятницю, на День Незалежності, у нас був вихідний. Коли зачиняли музей о 18.00 у четвер, усе було на місці. А в суботу побачили поламані двері запасного входу, зняті замки і погнуту решітку. Перше, що дівчата помітили, — порожні рами під стіною. З дому мені 20 хвилин іти, а то вже за 10 була на місці. Втоми не чула. Тільки каптопрес від тиску випила, бо голова розболілася, — розповідає директор музею Ольга Гофман, 55 років.

Заклад розташований на третьому поверсі колишнього товариства "Агробуд", на в'їзді до селища Гусятин. За 10 м звідти — ринок, за 50 — біржа праці. У музеї три виставкові зали. Загальна площа експозиції 274 кв. м.

— То мені такий подарунок на 55-річчя зробили. 21 серпня день народження святкувала. Усі знали, що зазвичай днювала і ночувала на роботі. А тут у відпустці була. Хтось точно вирахував, на той час мене не буде, — продовжує Ольга Володимирівна. — Двері були без сигналізації. У всіх обласних музеях вона є, а в нас із тим проблема. Раніше ми у колишній синагозі зали мали. І сигналізація там була. Але пішли звідти через аварійність. Скільки я писала звернень на районну раду про систему безпеки, відповідь завжди одна: нема коштів. А хіба замки крадіїв зупинять?

Невідомі зробили у дверях дірку 60 на 60 см. Забрали картини із другого виставкового залу. Це полотна 1970-1980-х років українських художників. Зокрема двох тернопільських митців — "Посівна" Нечая та "На колгоспному току" Ткаченка. Крім того, твори Захарова "Голубі тіні" й "Гранатовий сік і фрукти", "Натюрморт" Дерегуса,  "Весна" Когана-Шаца, "Дорога" Шишка, "Гурзуф 9 травня" Кокіна і "Старі тополі" Гуменюка. Найбільші роботи були завбільшки 1,1 м на 1,2 м, а найменша — 40 на 54 см.

— Дуже акуратні крадії трапилися. Видно, не вирізали полотна, а витягували з рам. Усе після себе поскладали. Під стінами залишили рами, підрамники і навіть цвяшки, — говорить директор музею. — Таке враження, що брали перше, що впало в око. Бо в експозиції були дорожчі речі. Хоч і ці недешеві. Наприклад, художник Гуменюк не дуже знаменитий. Але сьогодні вартість однієї його картини на арт-ринку — від 1000 доларів, завтра — вдвічі більша. Загалом збитки становлять понад 60 тисяч доларів. Полотна всі обліковані, інвентаризовані. Доки їх не знайдуть, цією справою Генпрокуратура займатиметься.

У фондах районного музею понад 12 тис. експонатів. Вхідний квиток на виставку коштує 8 грн для дорослого та 5 — дитячий.

Після викрадення директорка ночує в музеї.

— Треба замінити двері та встановити сигналізацію. Коштів на це нема. Але ми відкрили спецрахунок. Може, хтось небайдужий відгукнеться, — розказує Ольга Гофман.

Зараз ви читаєте новину «З музею винесли картин на 60 тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути