пʼятниця, 24 лютого 2012 00:00

В'ячеслав Савін відсудив 470 тисяч гривень за катування

Автор: Фото: Світлана ЗОЗУЛЯ
  В’ячеслав Савін прийшов до Дзержинського райвідділу міліції Харкова як свідок, однак його почали катувати й вимагали зізнатися в шахрайстві
В’ячеслав Савін прийшов до Дзержинського райвідділу міліції Харкова як свідок, однак його почали катувати й вимагали зізнатися в шахрайстві

12 років колишній моряк В'ячеслав Савін доводив, що його катували у міліції. Європейський суд змусив Україну заплатити йому 470 тис. грн.

До Дзержинського райвідділу Харкова Савін прийшов 18 жовтня 1999 року. Був свідком у справі шахрайства — у підприємців зникли $30 тис.

— Тільки-но зачинилися двері, як троє міліціонерів порадили зізнатися в крадіжці добровільно. Я відмовився. Тоді почали катувати. Били по голові, зав'язували руки, кидали на підлогу, — згадує В'ячеслав. — Я провів у камері всю ніч. На ранок знову запросили до кабінету, міліціонерів знову було троє. Найбільше знущався лейтенант Віталій Корнєєв. Бив по голові, заламував руки. Та зізнання я не підписав.

За добу В'ячеслава відпустили. За тиждень він потрапив до лікарні із нападом епілепсії.

— Через побої в голові утворилася гематома, яка переросла в кісту й пухлину. Мені дали пожиттєву другу групу інвалідності. Я кілька разів на рік лікуюся, мучать судоми. Був спортсменом, служив на флоті, а у 27 років став недієздатним. Тепер ніде не можу знайти роботу. Кому потрібний епілептик?

Савін подав до суду на лейтенанта Корнєєва.

— Прокуратура мляво вела розслідування, — говорить Андрій Кристенко, адвокат В'ячеслава. — За дев'ять років цього міліціонера визнали тільки підозрюваним. Справу розглядав Орджонікідзевський райсуд Харкова, але він затягував, доки минув термін давності. Через 10 років справу закрили.

Коли постраждалий пройшов усі судові інстанції в Україні, звернувся до Європейського суду. За кілька місяців там установили, що його катували в міліції, а злочин розслідували неефективно. Європейський суд ухвалив, що Україна повинна виплатити Савіну 40 тис. євро за моральні збитки, 1,8 тис. євро — за матеріальні й 2,55 тис. євро як компенсацію судових витрат. Рішення набуде чинності за три місяці.

Гроші мають виплатити з державного бюджету. Віталій Корнєєв очолює управління карного розшуку Харкова.

— Я звільнятися не думаю, — розказує підполковник Корнєєв. — Із рішенням Європейського суду не знайомий, а Савіна не бив.

— Цього працівника міліції звільнять за дискредитацію звання рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ, — передає слова начальника Харківської обласної міліції його секретар Лариса Волкова, 46 років. — Справді, 2 березня 2010 року в суді довели провину працівника міліції. Але його відпустили у зв'язку із закінченням термінів давності притягнення до відповідальності. Однак є ще один документ — апеляція, за якою рішення суду першої інстанції залишили без змін. Цей факт працівник міліції приховав, лише після ухвали Європейського суду він став відомий.

Зараз ви читаєте новину «В'ячеслав Савін відсудив 470 тисяч гривень за катування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути