Ексклюзиви
пʼятниця, 21 жовтня 2011 00:15

Восьмикласник помер на уроці фізкультури

Автор: фото з архіву родини Минзату
  Мар’ян Минзату з села Хряцька Герцаївського району Буковини не скаржився на здоров’я, на фізкультурі займався разом з усіма школярами
Мар’ян Минзату з села Хряцька Герцаївського району Буковини не скаржився на здоров’я, на фізкультурі займався разом з усіма школярами

На уроці фізкультури у школі села Хряцька Герцаївського району Буковини зранку 18 жовтня помер 14-річний Мар'ян Минзату. У нього зупинилося серце.

Того дня восьмикласники здавали біг на 60 м. Мар'ян Минзату пробіг 50 м, знепритомнів і впав. О 9.30 лікарі зафіксували смерть. Прокурор області Петро Коваль порушив кримінальну справу:

— За фактом неналежного виконання педагогами своїх обов'язків. Ми вилучили медичну картку хлопчика. З'ясували, що він і раніше мав проблеми із серцем. Мав ходити у спецгрупу. Чому так не було, встановить слідство.

Хворобу серця у школяра підтверджує й Аурел Цинтар, головний лікар райлікарні:

— Якщо говорити простою мовою, то у Мар'яна була вада серця. За результатами розтину, він помер від гострої серцевої недостатності. Спровокувати такий ефект могли фізичні навантаження.

Учитель фізкультури Георгій Міхай не знав, що учень мав хворе серце.

— Ніяких документів про його хворобу мені не давали. Та і Мар'ян ніколи не казав, що погано себе почуває. Він сам погодився здавати цей норматив.

Після загибелі Мар'яна його однокласники відмовилися здавати нормативи.

Найбільше школярів померло 2008-го

22 вересня 2010 року після уроку в селі Користь Корецького району Рівненської області від серцевого нападу помер 10-класник 17-річний Олексій Чигир. Перед тим побився з однокласником за 20 грн.

9 серпня 2010-го у Запорізькому юридичному інституті Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ помер студент 17-річний Родіон Брашко. Причина смерті — ішемічний інфаркт головного мозку.

14 травня 2009 року у селі Стара Некрасівка Ізмаїльського району Одеської області після уроку фізкультури помер дев'ятикласник 15-річний Максим Гусляков. Він грав у футбол, як йому стало зле. У мозку лопнула судина. Помер у лікарні.

4 листопада 2008-го у місті Кам'янка-Бузька на Львівщині у школі №1 на фізкультурі від серцевого нападу помер п'ятикласник 11-річний Богдан Лучковський.

13 жовтня 2008 року упродовж уроку фізкультури в Луцьку помер студент Луцького технічного коледжу 15-річний Андрій Саламаха. У нього зупинилося серце під час розминки.

Найбільше школярів померли в Україні 2008-го — семеро. Переважно на уроках фізкультури через перевантаження серцево-судинної системи. Після цього Міністерство охорони здоров'я ввело мораторій на кроси, а з 2009-го — знизило пороги нормативів.

 

Зараз ви читаєте новину «Восьмикласник помер на уроці фізкультури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути