вівторок, 07 лютого 2012 05:30

Восьмикласниця повісилася через насмішки однокласників

Автор: фото з архіву родини Кашпрук
  Марина Кашпрук була єдиною дівчиною у класі. Шкільна медсестра запідозрила в неї педикульоз
Марина Кашпрук була єдиною дівчиною у класі. Шкільна медсестра запідозрила в неї педикульоз

На світанку 26 січня у селі Грицики Красилівського району на Хмельниччині повісилася 14-річна Марина Кашпрук.

— Було десь сім ранку, — згадує батько Марини Василь Кашпрук, 45 років. — Я ніколи так рано коней не годую, а тут потягнуло. Захожу в хлів, а Марина висить на балці. На паску від куртки. Я в крик.

— Як швагро закричав, я одразу вибіг, — додає Олександр Данилюк, 22 роки, дядько Марини. — Вася підняв її, я розв'язав вузла. Принесли до хати. З півчаса її відкачували: штучне дихання, масаж серця.

Марина навчалася у восьмому класі, в школі сусіднього села Печеське. Останнім часом рідко ходила на уроки.

— Якось пішла в школу, а за час вернулася, — згадує мати Наталія Кашпрук, 36 років. — Вася на неї насварився. Вона знову пішла, і знову вернулася. Не хотіла йти. Чого — не казала, усе в собі тримала. Останні три дні взагалі не ходила, казала, живіт болить.

Наталія Кашпрук говорить спокійно, міцно стискає кулаки. Заплющує очі. Починає плакати.

— Іздівалися над нею. — каже.

— Маринка останнім часом стала якась замкнула, але не жалілася, — розповідає подруга 12-річна Ганна Фреюк. — Того дня я їду в автобусі, а мені говорять, що Марина повісилася. Я кажу: "От придурки. Як її немає в школі, то хіба можна так казати". Не вірила, бо рано з нею говорила по телефону. Вона казала, що зібрала книжки і збирається в школу.

Перед Новим роком учнів перевіряла шкільна медсестра. У Марини виявила педикульоз.

— Після того всі мені казали, щоб я з Мариною не дружила, бо в неї воші. Всі обзивали її "вошивою", — продовжує Ганна Фреюк.

— Вона у класі була одна дівчина, — розповідає 12-річний Віктор Давидун зі школи. — Восьмеро хлопців і вона. А ще й класний керівник — фізкультурник. Знущалися над нею. То щоденника на дерево закинуть, то сумкою у футбола грають.

— Це стопроцентно школа винна, — говорить 51-річна Раїса Кашпрук, тітка Марини. — Із неї знущалися, бо вона з бідної сім'ї. Той Курчак спокою не давав. Пішла вона фотографіруватися, а він їй колготи порвав. Воші знайшли у п'ятьох, а назвали тільки Маринину фамілію. Потом її перевірила сільський фельдшер, ніяких вошей не найшла. А знаєте, як дитині обідно. Вона в клас, а всі на неї: "вошива", "шльондра".

У Печеській школі навчаються 82 учні. Ні шкільний психолог, ні класний керівник відхилень у поведінці Марини не помічали.

— Я в них класним керівником п'ять років, — каже вчитель фізкультури Віктор Микитюк, 38 років. — Мені не казали, що Марину хтось обіжав. Може, щось і було, бо діти дорослішають, хлопці так на себе увагу звертають.

— Маринка часто пропускала школу, — додає директор Тетяна Паращук, 50 років. — Але була чуйною дитиною, не конфліктувала. Брала участь у конкурсах. Перевірка на педикульоз справді була, медсестра сказала Марині в індивідуальному порядку.

14-річний Петро Курчак запевняє, що Марину не ображав.

— У неї така сім'я, горілку п'ють, Марина мало в школу ходила, — каже школяр. — Але то її інші обіжали. Я тільки побив її брата Толіка, бо він мене обзивав.

Міліціонери кажуть, що дівчина повісилася сама.

— Винні люди, які її оточували, — говорить начальник обласного відділення міліції у справах дітей Олександр Розізнаний. — Сім'я, школа, сільрада. Марина постійно пропускала уроки, але ніхто не задумався чому. Батьки спиртним не зловживають, але в сім'ї немає нормальних взаємовідносин. Дитина залишалася на самоті зі своїми проблемами.

Марину поховали на сільському кладовищі поряд із сестрою. 7-річна Марія Кашпрук померла від хвороби ще до народження Марини. У Кашпруків залишився 12-річний син Анатолій.

Зараз ви читаєте новину «Восьмикласниця повісилася через насмішки однокласників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

90

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути