Ексклюзиви
неділя, 26 лютого 2006 13:55

"Вони ніколи не бачили мила"

Автор: фото: Олег Перегон
  Лікарка Тетяна Краснокутська зараз піклується про півторарічну Аню
Лікарка Тетяна Краснокутська зараз піклується про півторарічну Аню

"Коли ми прийшли забирати немовля в лікарню, у нас волосся стало дибки! Мати взяла з підлоги хідник, струсила сміття та загорнула в нього донечку. Маленька була зовсім брудна, волоссячко позлипалося. Людмила дала дитині пляшечку з молоком, але рідина не протікала. Всередині ворушилися чорні мухи! Ми зупинили її, мовляв, що ж ти даєш? Тоді жінка розкрутила пляшку і чорними, немитими руками почала витягати звідти мух", — 40-річна Тамара Горонескуль із прокуратури Вовчанська Харківської області не може стримати емоцій, коли розповідає історію цієї родини.

32-річна Людмила та 38-річний Сергій мають у 50-тисячному райцентрі Вовчанську половину міцного цегляного будинку. У ньому подружжя виховує чотирьох дітей: наймолодшій Ані півтора року, найстаршій Яні — сім.

Діти в чотири, шість, сім років майже не вміють розмовляти

— Діти в чотири, шість, сім років майже не вміють розмовляти. Вони ніколи в житті не бачили мила чи зубної щітки. Батьки навіть не навчили їх знімати одяг перед тим, як іти в туалет, — обурюється Тамара Горонескуль. — На підлозі — шар бруду, ганчір"я, якихось речей. Діти повзають у ньому напівголі, замурзані. Наймолодшу дівчинку ми не могли знайти, поки батьки не розгребли ганчір"я й не показали нам її самі.

У немовляти, як виявилося, була важка шлункова інфекція. Дітей тоді забрали до лікарні. А проти батьків порушили кримінальну справу.

Аню медикам довелося рятувати від смерті вже двічі.

— Коли ми запитали в батька, чим годують грудне немовля, від відповіді ледь не збожеволіли. Чоловік ще й жартував: мовляв, тільки екологічно чистими продуктами. Потім роз"яснив, якими саме: кислим борщем та зеленими помідорами, — обурюється Тетяна Горонескуль.

— Від проносу діти такого віку, як Аня, можуть померти за добу. Коли дітей цієї родини госпіталізували, батько примчав сюди, здійняв галас і просто-таки викрав малюків, — додає 33-річна Тетяна Краснокутська з Вовчанської райлікарні.

Медикам довелося звернутися в міліцію, і Сергія затримали на 15 діб. Зараз Аня знову в лікарні, решта дітей залишаються в батьківському домі.

В будинку Людмили та Сергія грала музика, але ніхто не відчинив

Найменша дівчинка мало не замерзла на смерть в лютневі холоди.

— Газ їм відключили за несплату, — розповідає співробітниця прокуратури. — Електрику — також. Лише за клопотанням прокурора її включили, адже мова йде про життя чотирьох дітей. Коли настали страшенні морози цього року, ми відвідали родину. Наймолодша дівчинка лежала серед ганчір"я в одній сорочечці. "Вона ж хвора!" — вигукнув прокурор. "Температури немає," — спокійно відповів батько. Торкнулися — а дитина холодна! Ми відвезли її до лікарні. Там сказали, що вже безсилі. У дитини була остання стадія двосторонньої пневмонії. Температура тіла впала до 32 градусів. Рахунок ішов на години, а в лікарні не було пального. Прокурор віддав свій бензин, дівчинку відвезли в Харків, у реанімацію. Ми молилися за неї всім колективом. Більше двох тижнів дитина трималася на штучних легенях. І все-таки виходили, врятували... Харківські лікарі сказали, що якби Аню привезли на дві години пізніше, вона б померла.

Журналіст "ГПУ" спробував поспілкуватися з Людмилою та Сергієм. Але коли постукав у двері їхнього будинку, ніхто не відгукнувся. Однак сусіди запевнили, що господарі вдома. Зсередини помешкання долинала музика.

Людмила і Сергій не зловживають алкоголем, не палять, та й жебраками їх не назвеш.

— Вони на суді сказали: "Ми не бідні! У нас є мобільний телефон, відеомагнітофон, плеєр, фотоапарат, мопед... Ми — зажиточні", — розводить руками суддя Тетяна Король, 42 роки. — Коли я відвідала їхню оселю, мене вразило: в домі повно касет із порнофільмами! У дітей справді багато одягу. Тільки весь він лежить в одній кімнаті, вкритий шаром пилюки. Одягла дитина, забруднилося — одежину не перуть, а кидають у ту кімнату.

Однак малюки обожнюють свою маму. Через це Тетяна Король вагається, яке рішення прийняти у справі. Чи позбавляти подружжя батьківських прав, вирішать у березні.

Він мріє купити авто та народити ще одну дитину

— Вони просто обліплюють свою матір, обіймають, цілують її постійно. Якщо ми приймемо рішення про позбавлення батьківських прав, і діти, і матір будуть дуже страждати, — каже суддя. — Я бачила немало неблагополучних родин. Діти там переважно своїх батьків бояться, при їхній появі навіть ховаються. А малюки Людмили та Сергія люблять їх так сильно, як рідко буває у зразкових родинах.

Сергій — високий, кремезний чоловік, уродженець Вовчанська. До Людмили вже мав дружину. Але розлучився, залишивши двох дітей. За несплату аліментів його судили. Людмила також місцева, росла у багатодітній незаможній сім"ї.

— Сергій — справжній бугай, у мої двері ледве проходить, а лежить цілий день на дивані, — розповідає Тетяна Король. — Колись працював охоронцем. Зараз виправдовує своє байдикування тим, що в 1996 році загубив паспорт і його через це нікуди не беруть працювати. Начебто не можна отримати новий документ.

— Хочете мою особисту думку? — запитує суддя. — Чоловік у цій родині — деспот та ледащо. А дружина — трохи хвора душевно. Правда, вона дієздатна, числиться на роботі, але стоїть на обліку у психіатра. Чоловіка свого вона, здається, боїться. Начебто він її бив колись. Але я б таку теж била, що посуд місяцями не миє.

Лікарі пригадують: коли забирали малечу в інфекційне відділення, мати взяла з собою лише відеомагнітофон. Так і лежала в лікарні — без своєї їжі, без речей, але з відео.

На суді Сергій розповів про свої плани на майбутнє. Він мріє купити авто та народити ще одну дитину.

Зараз ви читаєте новину «"Вони ніколи не бачили мила"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути