вівторок, 23 квітня 2013 09:24

"Вона мучилася ще півдня. То чекали хірурга, то узіста". Ольга Борсук померла після пологів

10 квітня о 17.30 в реанімації Чернігівської обласної лікарні померла 30-річна Ольга Борсук. Її привезли о 14.55 з міського пологового. Після кесаревого розтину в жінки відмовили нирки. Причина смерті: гостра легенево-серцева недостатність, масивна тромбоемболія легеневої артерії на тлі тромбозу вен тазу.

Ольга Борсук пролежала до 22 тижня вагітності в гінекології чернігівської лікарні №3. Потім перевели в пологовий будинок. Лікарі наполягали на постільному режимі, бо була загроза викидня.

— Ми навіть Новий рік зустрічали в палаті. Потім дружину виписали, — розповідає удівець 27-річний Сергій Борсук. — 4 квітня сказали, що потрібно лягати на підготовку до пологів. Термін визначили — 10 квітня. УЗД показало: тонка плацента, великий плід, багатоводдя.

Ми взяли платну палату. 10 днів — 200 гривень. Води відійшли у неї 9 квітня, десь о пів на першу ночі. Була схватка за схваткою. Сказали, потрібно робити кесарів розтин. Але на операцію її повезли не через годину і не через дві. Вона мучилася до 10-ї ранку. Об 11-й забрали в операційну. Кесарів робила завідувачка відділення Катерина Савоста. Народився хлопчик, вага 3900, зріст 56 сантиметрів. Лікар сказала: "Стан стабільний. Була кровотеча, але ми ввели препарат, який коштує близько 50 тисяч гривень". Ми платили за кесарів і 1200 гривень за родовий пакет. Ще докупляв, що казали. Ось чеки, — Сергій показує цілий рулон.

— Я був із сестрою Олі. Ми довго сиділи під реанімацією. Я розмовляв із дружиною по мобільному, їй було важко дихати. Говорила слабким голосом. Але ми думали — це після наркозу. Їй приносили дитину. Домовилися, що наступного дня прийду о 6.30. А їй о шостій стало погано. В реанімації до Олі були підключені купа апаратів, крапельниця. Їй одягали кисневу маску. Вона була опухша. Головлікар пологового Гусак сказав: "Вже сім годин не йде моча. Підозрюємо утворення тромбів". "А від чого ті тромби?" — питаю. Каже: "Як один із варіантів — побічний ефект від препарату, який ввели. Нирки живі, але не виконують свою функцію".

— Про побічну дію препарату мені говорила і лікар Катерина Савоста, — додає Юлія, сестра покійної. — Оля мучилася ще півдня, їй ставало все гірше. То чекали судинного хірурга, то узіста і апарат, який нібито один у місті. Потім зібрали консиліум. Після обіду Олю повезли в обласну лікарню. Вона була при свідомості.

— Там сказали: стан украй важкий, — продовжує чоловік. — О 16.30 зупинилося серце. Її реанімували годину. О 17.30 констатували смерть. Близько 18.00 лікарі почали виходити з реанімації. Ніхто й слова не сказав. Я кинувся туди. Оля лежала гола й бездиханна. Руки, ноги, обличчя набряклі, а далі я смутно помню.

12 квітня Ольгу Борсук поховали на кладовищі Яцево в Чернігові. Наступного дня родичі забрали з пологового її сина. Назвали Андрієм.

— Він житиме зі мною, — каже Сергій.

Ольга Борсук працювала завідувачкою супермаркету "Союз". В її підпорядкуванні було 150 людей. Одружилися із Сергієм п'ять років тому.

— Один лікар нам сказав, що донька втратила багато крові через те, що плацента до матки приросла і її відривали, — розповідає мати покійної 58-річна Валентина Рухменева. — Я з Олею говорила по мобільному. Дзвонить, голос бадьорий. Їй сина принесли. Вона каже: "Мама, це така радість. Він такий гарненький". І почала наче задихатися. О сьомій ранку дзвоню, а в неї голос такий слабенький: "У мене рука набрякла, мені цілу ніч капали, катетер стояв. Мама, все, до мене лікар прийшов". І більше я її не чула і вже ніколи не почую, — плаче.

 

— Під час кесаревого розтину у жінки почалася кровотеча, — говорить головний лікар Чернігівського пологового будинку Василь Гусак. — Лікарі все робили згідно з акушерським протоколом. Ввели дві ампули препарату новосевен, який зупиняє кровотечу.

— Удівець каже, що тромби утворилися через побічну дію цього препарату, — уточнюємо.

— Я такого не казав. Якби була реакція на препарат, пацієнтка померла б одразу після введення. Новосевен торік ми вводили п'ятьом породіллям, і нічого.

У січні від тромбоемболії  в Чернігівському пологовому померла 40-річна Ніна Гришко із села Курінь Бахмацького району Чернігівщини. Смерть настала, коли плід був у животі.

Міська міліція веде досудове розслідування. Призначені експертизи.

Зараз ви читаєте новину «"Вона мучилася ще півдня. То чекали хірурга, то узіста". Ольга Борсук померла після пологів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути