четвер, 04 березня 2021 07:50

Володимирові Нікуленку нарахували 16 тисяч неіснуючого боргу

Автор: ФОТО НАДАВ ВОЛОДИМИР НІКУЛЕНКО
  Володимир Нікуленко із села Христофорівка Баштанського району на Миколаївщині сам виховує сина 9-річного Артема. Мати хлопця померла 2018-го
Володимир Нікуленко із села Христофорівка Баштанського району на Миколаївщині сам виховує сина 9-річного Артема. Мати хлопця померла 2018-го

— Отримую копійки. Ледве зводимо кінці з кінцями. І тут ошелешили: я винен на кредитку гроші. Я ж нею ніколи не користувався, — розповідає 65-річний Володимир ­Нікуленко із села Христофорівка Баштанського району на Миколаївщині.

Виховує сина 9-річного Артема, він навчається в четвертому класі місцевої школи. Дружина Олена померла 2018-го. Їй був 41 рік. Чоловік отримує пенсії — "чорнобильську" і на сина. Разом — близько 3200 грн. Позаторік почали нараховувати на 350 грн менше. З'ясувалося, має борг перед банком — близько 16 тис. грн.

— Лєночка була золотою людиною. Ми 12 год прожили душа в душу. Казав, що вона мені й любовніца, і дочка, і дружина, і найкращий друг. Утекли від усіх із Дніпропетровщини, аби не тицяли в очі через різницю у возрасті. Купили хату. 2014-го — машину, — розповідає Володимир Нікуленко. — Я тоді на автобусі робив, гарно заробляв. Але до машини не вистачало 3,5 тисячі. Аби не позичати, оформив кредит на год. До нього дали ще карточку на 8 тисяч гривень. Жодної копійки звідти не взяв. А кредит закрив раніше. Є всі чеки. Досі їх зберігаю.

Термін дії кредитної картки завершився 2017-го. Банк "Ренесанс", який видав картку, закрився. Всі кредитні справи викупив банк "Пумб", каже Володимир Миколайович.

— Мені тільки прийшло повідомлення, що картку заблоковано. Закінчився термін дії. Більше жодного листа. Почав шукати, хто і за що мені нарахував майже 16 тисяч гривень боргу. Не можу добитися правди. Кажуть, даних немає. Хто й коли зняв гроші з картки — мені невідомо, — розповідає Володимир Нікуленко.

— У мене кожна копійка на учоті. Заробити більше не можу, бо здоров'я в Чорнобилі втратив. Був там у перших рядах, як рвонуло. Зараз ноги болять, хати перейти не годен. А синочок росте, їсти хоче. То сапожки прохуділись, то штанці малі. Треба нові, але прошу потерпіти. На весну купимо. Зараз не потягну. За газ платити більше, ніж ми на двох получаємо. Вишукую, що дешевше — соціальний хліб по 6 гривень і кості по 34 гривні за кіло, замість м'яса. Синок мені помагає коло дому й на городі. Людяний. Сядемо з ним удвох і плачемо, що мамки нема. Така несправедливість у світі. Лєночка раптово від нас пішла. 8 березня погано стало, завіз в больницю — в неї сильно сахар піднявся. Впала у кому. За вісім днів її не стало. Змучилася, бідна. Красівейша женщіна була. Важила кілограмів 120. Через хворобу від неї 40 кілограм осталося. Прошу здоров'я, аби не лишити сина сиротою. Крім мене, в нього жодної рідної душі.

В обласному управлінні пенсійного фонду підтвердили, що з серпня 2019-го відраховують 20% відсотків пенсії Володимира Нікуленка, відповідно до постанови приватного виконавця Тетяни Павелків. Вона датована 17 квітня 2019 роком.

Павелків відкрила постанову після виконавчого напису приватного нотаріуса. За документом, Нікуленко був винен банку близько 3,7 тис. грн і не сплатив. Разом із процентами й штрафом за порушення договору набігло понад 16 тис. боргу. Іншої інформації ні виконавець, ні нотаріус не надають.

Банк міг не закрити у себе кредит і пакетом продати кредитні справи. Оскільки позичальника не повідомили про це, у першу чергу має оскаржити заочне рішення суду, каже адвокат Антон Зубков, 45 років.

— Потрібно знайти повне рішення суду, аби бачити вимоги банку. І подати позов на його скасування. Паралельно направити приватному виконавцеві про припинення виконання рішення. Якщо суддя відмовиться скасувати заочне рішення — звертатися в апеляцію, — радить адвокат. — Одночасно можна подати зустрічний позов про визнання недійсним виконавчого напису, на основі якого із пенсії чоловіка відраховують гроші.

Якщо банк наполягає, що гроші з кредитної карти були зняті, потрібно звернутися з заявою у кіберполіцію, аби зафіксувати злочин.

Зараз ви читаєте новину «Володимирові Нікуленку нарахували 16 тисяч неіснуючого боргу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути