четвер, 03 березня 2011 03:00

Віталієві Сороколіту податкова заборгувала 1,8 мільйона гривень

Автор: фото: Андрій ЯНОВИЧ
  Програміст Віталій Сороколіт створив комп’ютерну програму для обліку та управління виробництвом. Щойно продав право на користування — ним зацікавилась податкова інспекція
Програміст Віталій Сороколіт створив комп’ютерну програму для обліку та управління виробництвом. Щойно продав право на користування — ним зацікавилась податкова інспекція

21 лютого суд звільнив від кримінальної відповідальності тернопільського підприємця 51-річного Віталія Сороколіта. Його звинувачували в ухиленні від сплати податків. Він вимагає покарання податківцям і прокурорам.

— Я не маю особистих ворогів ні у прокуратурі, ні у податковій, — каже. — Але образливо, що вони домовилися за мене — скрутимо його, і всім буде добре. Комусь зірочку на погони дадуть, комусь підвищення чи премію.

Віталій Іванович — програміст. У 1990-х керував підприємством із виготовлення електротехніки. Кілька років працює приватним програмістом, заснував товариство "Мелвіс". Створив комп'ютерну програму для обліку та управління виробництвом. Обслуговував її, продавав право на користування. 2007-го таке право за 4 млн грн отримала американська фірма. За умови, що автор протягом 10 років обслуговуватиме її.

— Заплатили гроші, і мною зацікавилися податківці. Порахували, що 4 мільйони — чистий прибуток. Тобто я не витрачаюся на обслуговування. Наказали сплатити мільйон гривень податку і 800 тисяч штрафу. Прокуратура відкрила справу.

Віталій Іванович боявся арешту, тому одразу сплатив усе. Рішення податкової опротестував у суді.

— Тоді почалися обшуки у мене дома, у батьків, сватів, брата. Одного разу на світлофорі у машину ввірвалася податкова міліція. Забрали до себе і цілий день тримали без постанови про затримання. Зрештою, їхній головний покликав до себе: визнай себе винним і ми закриємо справу.

Обласний адмінсуд підтвердив, що штрафи Сороколіту нарахували незаконно, і зобов'язав повернути гроші.

— Але кримінальну справу не закривали, — каже підприємець. — Слідчі шукали будь-яку зачіпку, але марно. На останньому засіданні прокурор повідомив: звільняють мене від кримінальної відповідальності згідно з останніми змінами у законах. Дуже гарний хід — відповідальність зняли, але не виправдали. Не визнають свою провину, бо за таке точно когось покарають.

Під час судових розглядів Сороколіт двічі потрапляв до реанімації — непритомнів на прийомі у слідчого і судовому слуханні. Каже, через постійні стреси почалися проблеми із тиском.

В обласній прокуратурі вважають звинувачення Сороколіта надуманими.

— Слідство провели повно, об'єктивно та неупереджено, — каже Федір Нужда, прокуратури області. — Кримінальної відповідальності підприємець уник тільки тому, що до порушення справи сплатив потрібні податки і штраф.

Зараз ви читаєте новину «Віталієві Сороколіту податкова заборгувала 1,8 мільйона гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути