четвер, 09 квітня 2020 07:35

Вироки Зайцевій і Дронову залишили без змін

3 квітня Верховний суд розглянув і залишив без задоволення касаційні скарги адвокатів 22-річної Олени Зайцевої та Геннадія Дронова, 50 років.

Засуджені пробудуть за ґратами по 10 років. Такі вироки їм виніс Київський райсуд Харкова 26 лютого торік за смертельну аварію, що сталася на перехресті вул. Сумської та Мечникова.

18 жовтня 2017 року "Лексус" Зайцевої зіткнувся з автомобілем "Фольксваґен Туарег" Дронова. Від удару її авто відкинуло в натовп. Шестеро людей ­загинули, п'ятеро — скалічилися. У зв'язку з карантином розгляд касації відбувався в режимі відеоконференції.

Дронов і його адвокат Геннадій Токарев просили скасувати вирок і призначити новий розгляд справи. На час якого відправити засудженого під домашній арешт.

— Не можу назвати Дронова невинним, тому що загинуло стільки людей. Але не він розганяв до такої швидкості авто Зайцевої, — каже Токарев.

Захист Олени Зайцевої просив скасувати або пом'якшити для неї вирок, призначивши п'ять років умовного ув'язнення.

Проти задоволення касаційних скарг Геннадія Дронова й Олени Зайцевої виступили потерпілі та їхні адвокати. Судді взяли до уваги доводи сторін і погодилися, що підстав для пом'якшення вироків немає.

Також засуджені за рішенням суду першої інстанції зобов'язані виплатити майже 8 млн грн компенсацій сім'ям загиблих і постраждалим. Однак вони досі не перерахували й частини коштів, повідомила адвокат потерпілих Лариса Матвєєва.

— Обом надіслали виконавчі листи, але жодних дій з їхнього боку. Зай­цева принципово відмовляється надавати інформацію, працює вона чи ні. Ми вже оскаржили цю відмову, — розповідає Лариса Матвєєва. — Дронов нібито хворіє.

Олена Зайцева — прийомна ­донька харківського бізнесмена Василя Зайцева. Водійське посвідчення отримала за два роки до трагедії. За цей час мала шість адміністративних протоколів за порушення.

Геннадій Дронов займався ремонтом автомобілів. Був розлучений. Жив з матір'ю, якій зараз 83 роки.

З урахуванням терміну тримання під вартою, обоє мають залишатися за ґратами до 2027 року.

Олена Зайцева отримала адекватний вирок. Можливо, дещо забагато у Дронова. Але на таке рішення вплинув суспільний резонанс. Проте вже за рік-півтора обоє можуть вийти із колоній, вважає ­адвокат Сергій ­Старенький, 46 років.

— Вони засуджені за важкий злочин, але він вчинений із необережності. Тому мають право на помилування й можуть із таким проханням звертатися до президента. Основна умова, що людина розкаялася й визнала провину, — говорить Сергій Старенький. — Відбувши третину покарання, можуть звертатися до суду, аби їм замінили ув'язнення на м'якше покарання. Приміром, на громадські роботи. Або ж, відбувши дві третини терміну, можуть звільнитися умовно-достроково. Все залежатиме від поведінки — чи стануть на шлях виправлення.

Зараз ви читаєте новину «Вироки Зайцевій і Дронову залишили без змін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути