пʼятниця, 20 вересня 2013 00:00

Віктор Рижов стріляв по людях і вікнах

— Утром под домом завыли сигнализации, потом начало что-то взрываться. Смотрю в окно — стоит на крыше дед, бросает взрывпакеты. Следом полетел топор, журнальный столик, — харків'янин Олександр Грановський із буд. №9 по вул. Академіка Ляпунова згадує ранок 15 вересня. На даху сусіднього будинку №11 дебоширив сусід 77-річний Віктор Рижов.

— Один мужик как раз садился в машину, кричит: "Ты чё творишь?" — згадує сусід Грановського Дмитро Манін. — Следующим взрывпакетом дед попал в его машину.

— Мои окна выходят как раз напротив него, — згадує Зінаїда Кобцова, мешканка дев'ятого поверху сусідньої 15-поверхівки. — Я кричу: "Сумасшедший! Там же люди". А ему пофиг.

Віктор Рижов ходив у піджаку з петлею на шиї. Неспішно витягав з пакета вибухівку, підпалював і кидав. Потім дістав саморобного пістолета, заряджав порубаними цвяхами, стріляв по людях і вікнах. Розбив три шиби. За півгодини втомився, присів на парапет. Черговий боєприпас вибухнув біля його грудей, чоловік не втримав рівноваги і полетів униз. Упав біля припаркованої машини, загинув. Вибухівка пошкодила сім автомобілів.

Останні п'ять років Віктор Рижов жив сам в однокімнатній квартирі. Дружина померла, син з онуком його не провідували.

— Став дивний, — згадує Зінаїда Кобцова. — Одній нашій молодій сусідці пропонував одружитися. Ледь відстав. Постійно лазив на дах. Жеківці забивали двері, а він зламував і лазив. Чоловік був тихий і нетовариський. У молодості в якійсь гарячій точці служив.

— У свої 77 років їздив по двору на роликах, — згадує сусід Олександр Іваненко. Відірвав дзеркало "Рендж Ровера". — Вийшов хазяїн-мажор, при всіх дав дідові в морду. От він і образився. Не любив місцевих алкоголіків під будинками. Якраз у суботу підійшов до них і сказав, що всіх їх треба ліквідувати.

Віктор Рижов жив на "чорнобильську" пенсію, перебував на обліку у психіатра.

— Він — у другій категорії чорнобильців. У самому Чорнобилі не був, просто працював ядерником. Міг бути учасником випробування ядерної зброї або ж глушити реактори на атомному підводному човні, — каже Володимир Проскурін, голова правління "Всеукраїнського об'єднання ветеранів Чорнобиля".

Зараз ви читаєте новину «Віктор Рижов стріляв по людях і вікнах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути