пʼятниця, 21 квітня 2017 07:45

Військовий убив себе двома пострілами

Увечері 17 квітня на території військової авіаційної частини Васильківського гарнізону на Київщині знайшли мертвим 41-річного старшого лейтенанта. На його тілі було два вогнепальні поранення — у тулуб і голову. Поряд лежав пістолет Макарова, квитанція з ломбарду й передсмертна записка. Її зміст не розголошують. Основна версія слідства — самогубство.

— Біля військового також зна­йшли два магазини до пістолета, дві кулі та гільзи, — розповідає Роман Грищенко, військовий прокурор Київського гарнізону. — У моїй практиці це не перший випадок, коли самогубця робить не один постріл.

Загиблий понад 10 років служив у армії. Шість із них — у Василькові. Був старшим техніком з електроніки авіаційної техніки.

— Відповідальний чоловік, добре ­виконував свою роботу. Не конфліктував. Із дружиною ростили чотирьох дітей. Кажуть, останнім часом мав фінансові проблеми. Ймовірно, це й стало поштовхом, — говорить Любов Киналь, речниця повітряного командування "Центр". — Родина військового просить, щоб їх не турбували. Ні з ким спілкуватися не хочуть. Колеги загиблого питали, коли буде похорон, але й цього не сказали. Мовляв, самі його достойно проведуть в останню путь. Чоловіка можуть кремувати і відвезти на батьківщину. Він родом із Західної України. Але доки не завершаться експертизи, тіло лишатиметься в морзі — щонайменше тиждень. Також у справі призначили балістичну перевірку й почеркознавчу.

— Історія кожного самогубства — унікальна. Це завжди сукупність факторів: дружина йде до іншого, мати називає дебілом, грошей не вистачає і ніякої перспективи не намічається. В один момент на людину обрушується купа проблем — і вона не знає, як із цим впоратися. Бачить лише один вихід — смерть. У таких ситуаціях може допомогти підтримка близьких, — говорить військовий психолог 32-річний Андрій Козінчук.

— Участь у війні не є ключовою причиною самогубств. Поштовхом могла стати депресія, алкоголізм, психічні розлади. За 2016 рік 63 військовослужбовці скоїли самогубство. Відповідальні органи нічого не роблять, щоб попередити це. Є лише формальні підходи — наявність замполіта чи капелана в частині. Але хлопці не говорять із ними про свої проблеми. Коли працював у зоні АТО, мав кімнату для консультацій. Жоден боєць до мене не зайшов. Наболілим ділилися тільки під час перекурів.

Зараз ви читаєте новину «Військовий убив себе двома пострілами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути