Ексклюзиви
середа, 10 жовтня 2007 07:02

Військових не пускають до власних квартир

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  Прапорщик у відставці Віктор Синюк (ліворуч) разом з сусідами біля заблокованого під’їзду п’ятиповерхівки у селищі Вороновиця на Вінниччині
Прапорщик у відставці Віктор Синюк (ліворуч) разом з сусідами біля заблокованого під’їзду п’ятиповерхівки у селищі Вороновиця на Вінниччині

Другий рік поспіль 15 родин військовослужбовців із селища Вороновиця Вінницької області не можуть заселитися в отримані квартири. Один із трьох під"їздів 5-поверхівки в центрі селища заблокували колишні власники. Вимагають, аби суд визнав продаж будинку незаконним.

— Організували революцію й кричать, що це їх дім, — обурюється прапорщик у відставці Віктор Синюк, 43 роки. — А ми ці квартири отримали законно.

Будинок на 40 квартир по вулиці Вишневій, 5 почали зводити 1992-го. Це найвища будівля в селищі. Зводили її 40 членів кооперативу "Мрія" — місцеві жителі. Брали кредити, облаштували каркас. За п"ять років гроші закінчилися, будівництво зупинилося.

Наприкінці 2004-го будинком зацікавилася вінницька будівельна фірма "YTA".

— Я побачив коробку на п"ять поверхів, — розповідає 55-річний директор Микола Юрчак. Він показує документи на будинок. Гортає їх лівою рукою, бо права паралізована після інсульту. — Думаю, чому ж вона має стояти, там мають жити люди. Вирішив викупити будинок у пайовиків.

У листопаді Микола Якович зустрівся з усіма членами кооперативу.

— Мені запропонували заплатити по тисячі гривень за кожну з кімнат у квартирі. Я погодився. — Юрчак показує 40 завірених нотаріусом розписок. — Кімнат у будинку 95. Оформили документи купівлі-продажу.

За тиждень до будівельників звернувся представник "Мрії". Попросив погасити ще сім позик, які кооператив набрав за 15 років будівництва. Юрчак заплатив 38 тис. грн.

Будівельники добудували 5-поверхівку менш ніж за рік. У квартирах встановили пластикові вікна, металеві двері, парадні — з кодовим замком. У під"їздах вирівняли стіни, східці обклали кахлем, провели електрику, встановили індивідуальне опалення.

— З усіма витратами будинок обійшовся мені майже в чотири мільйони гривень, — зізнається Юрчак.

У січні 2006 року за 4 млн грн 5-поверхівку купило Міністерство оборони України. Житло роздали родинам військових вінницьких гарнізонів. Підготували довідки на поселення, і в липні перші мешканці отримали ключі. Тоді члени кооперативу заблокували вхід до під"їздів. Звинуватили фірму "YTA" у незаконній купівлі будинку, подали скаргу до міліції. Будинок арештували. До завершення суду військові не можуть отримати ордери.

Прожила шість місяців без води та електрики

— На мене завели кримінальні справи, звинувачують у підробці документів, — скаржиться Юрчак. — Та суд мене виправдав, справу закрили, а пайовики знову подали скарги — справу відновили.

Військові поскаржились до суду на пайовиків.

— Немає більше сил! — обурюється прапорщик Андрій Павлюк, 32 роки. — Із дружиною постійно сварюся, бо так довго не можемо переїхати. Зрозуміло, чому вони не хочуть пускати. Їх жаба задушила, коли побачили, який дім відгрохали.

Улітку пайовики звільнили два з трьох під"їздів. Деякі військові вже заселяються.

12 колишніх членів кооперативу вимагають провести судову експертизу й оцінити вартість житла й розрахуватися за паї чи повернути квартири. Нині нова однокімнатна квартира у Вороновиці коштує близько $25 тис.

Броньовані двері до третього під"їзду будинку досі закриті на замок. На стук відгукується чоловік.

— Хто там? Зміна на діжурство прийшла? — запитує він.

За мить на балкон виходить сивий чоловік у старенькому картатому піджаку. Двері відкривати відмовляється.

— Нікого туди не пустимо, доки суд не вирішить, що продали дім незаконно! — каже колишній пайовик "Мрії" Інна Васильєва, 38 років. — Коли починали будувати, хто знав, що таке буде. Попали ми капітально — я заставила свекрушину хату.

Жінка розповідає, що з 28 пайовиками прожила шість місяців без води та електрики в порожньому будинку. Їжу їм подавали родичі через вікно.

— Я мала б получити десь 15 тисяч гривень, а Юрчак дав мені лише дві, — стверджує Васильєва. — Воно ж моє. Віддайте мої гроші! Чому я їх маю дарити?

14 вересня Верховний суд України відхилив позов про визнання продажу будинку незаконним.

Зараз ви читаєте новину «Військових не пускають до власних квартир». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути