пʼятниця, 31 березня 2017 07:25

Вдову кіборга побили за українську мову

— 80-кілограмова тьотя тягала мене за волосся на очах у сина. Він у сльозах просив, аби відпустила. Але та жіночка добряче вхопилася. Довелося дряпати їй обличчя і вкусити за руку, аби вирватися. Не думала, що рідну мову доведеться так відстоювати, — розповідає 45-річна Анна Счасна з Дніпра.

25 березня її побила продавщиця магазину "Швейна фурнітура" Тетяна Бродна, 45 років. Не сподобалося, що клієнтка розмовляла українською.

Крамниця розташована на території ринку Слов'янський у Новокодацькому районі Дніпра.

— Була субота. Ми з молодшим сином відвели доньку в музичну школу. На зворотній дорозі зайшли купити стрічок. Роблю з них обереги в АТО. За прилавком стояла господиня крамниці. Я попросила дати кілька чорних і червоних стрічок. А вона чомусь стала перекривляти: "Что вы такое говорите — червоные. У нас есть красные и черные. Вы что, не можете по-русски говорить?". Я відповіла, що розмовлятиму рідною мовою, адже вона мене прекрасно розуміє. На що жінка відповіла: "Тогда пошла вон отсюда". І вказала на двері. Хотіла зняти продавщицю на відео в телефоні. Вона вихопила мобілку, обійшла прилавок, вчепилася в косу і виштовхала на вулицю. У лівому вусі в мене була сережка у формі тризуба. У сутичці її видерли. Моя вага — 50 кілограмів. Важко було опиратися.

Коли вирвалася, зателефонувала в поліцію. Опитали нас і свідків. Конфлікт бачили продавці, які торгують у сусідніх кіосках і на ятках. Але тільки одна жінка відважилася розповісти, що сталось.

— Жінку витягли за косу, розбили телефон. Це тому, що розмовляла українською. Деякі люди в місті мову чомусь не ­люблять, відмовляються розуміти, — каже Олена Шульга, власниця ательє навпроти.

— Женщина зашла в ателье и попросила черно-красную ленту. Потом попросила другой размер. Я переспросила, правильные ли беру цвета, чтобы не ошибиться. Вдруг она начала кричать, что я тупая курва, которая не розумиет укринский. Пыталась ее успокоить. Предложила мирно разойтись. Но это вызвало еще большую бурю эмоций. Женщина сказала, что будет снимать меня на видео. А я должна говорить, что курва неразумная. Подошла к ней. Взяла за руку с телефоном. Сказала, что не хочу, чтобы меня снимали, — розповідає на допиті Тетяна Бродна.

— Она вцепилась в мою руку ногтями. Начала царапать лицо. Укусила за палец. Схватила ее за косу и пыталась оттянуть. Когда женщина отскочила, я пошла промыть раны. Руки были в крови, пол тоже. Когда вернулась, у павильона уже стоял экипаж полиции.

Після інциденту магазин "Швейна фурнітура" закрився.

— Виявилося, крамниця працювала незаконно. З січня знята з реєстру підприємців. Чоловік Бродної намагався зі мною домовитися. Пропонував мирно владнати конфлікт. Обіцяв оплатити ремонт телефону. Я на це не пішла, — говорить Анна Счасна.

Вона написала заяву в поліцію. Побоїв не знімала.

Анна Счасна — дружина кіборга 46-річного Андрія Ширкова. Він загинув під час бою на Світлодарській дузі в грудні торік. Був снайпером. Спочатку — в ДУК "Правий сектор", потім — у 54-й бригаді "Вовки Подолянина" Збройних сил України. Обороняв Донецький ­аеропорт. Мав позивний "­Сім'янин". З дружиною виховували п'ятьох дітей. Трьох власних — 10-річну Маргариту, 8-річну Анжеліку, 4-річного Іллю і прийомних — 8-річних Миколу й Олексія. В шлюбі прожили 12 років.

— Діти дуже пишаються татом. Він родом із Донецька. Все життя говорив російською. Останні півтора року перейшли з ним на українську. Не могли спокійно дивитися на те, що відбувається в країні. Якби був зі мною поруч у магазині, то ніхто б не посмів ­чіпати. В Дніпрі є проблема зі сприйняттям української. У крамницях дивляться скоса. Коли прошу звертатися державною мовою — сваряться. Пишу на таких скарги в книзі відгуків.

Зараз ви читаєте новину «Вдову кіборга побили за українську мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути