пʼятниця, 22 вересня 2017 07:50

Валерій Стоянович третій раз урятував із вогню чотирьох сусідських дітей

Автор: www.tsn.ua
  Валерій Стоянович із села Колодяжне Романівського району Житомирської області вночі прокинувся від запаху диму — горіла сусідська хата. Пожежа сталася через замикання електропроводки у веранді
Валерій Стоянович із села Колодяжне Романівського району Житомирської області вночі прокинувся від запаху диму — горіла сусідська хата. Пожежа сталася через замикання електропроводки у веранді

— У час ночі сплю і відчуваю, як з форточки дим валить і шифер тріщить. Я — у вікно, а там горить хата куми. Схватився моментально. Знав, що в домі четвірко діток, — розповідає 49-річний Валерій Стоянович із села Колодяжне Романівського району Житомирської області. 4 вересня врятував із палаючого будинку чотирьох сусідських дітей.

Люди до приїзду рятувальників узялися гасити пожежу.

— Вони тягнули з криниці воду відрами, а я побіг до вікна дальньої комнати, де спали діти. Туди вже просочувався дим. Став кликати малих. Першою проснулася Русланка. Вона з переляку передала бігом братів і сама вилізла зі старшим Дімою. Відвів їх до себе в хату, — розповідає Валерій Стоянович.

Пожежа сталася через замикання електропроводки у веранді. Рятувальники погасили вогонь за годину.

— Не знаю, чи ми дітей змогли б урятувати, бо дим пішов по всій хаті. Як приїхали, то вже тріщав шифер. Веранду охопило полум'я. Найдовше гасили диван. Він був ще й закладений одежею, — говорить 41-річний Олександр Дубина, командир 4-го відділення 32-го пожежного поста селища Мирополь Романівського району Житомирщини. — Щастя жінки, що сусіди бистро зреагували. Стали поливати, щоб вогонь не перекинувся далі. Хата вціліла. Щоправда, треба буде відбудувати і кришу целіком міняти.

Мати дітей 32-річна Тетяна Носач на час пожежі гостювала в друзів у сусідньому селі.

— Мені подзвонила дочка куми. Кричить у трубку: "Їдь бігом додому, в тебе хата горить". Я толком не розібрала. Передзвонюю. Почула, що діти живі. На велосипед — і додому, — розповідає Тетяна. — За 20 минут прилітаю. Перелякані Русланка з братіками пригнули мені на шию. Плачемо вкупі. Сестра свариться, що дітей оставила. Я тихенько мовчу. Понімаю, що винна. Ввечері лишила на хазяйстві старшого. Нагодувала всіх і поклала спати. Все повиключала, а сама поїхала до друзів.

З будинку вдалося забрати документи.

— Лишила дітей у кума, а сама побігла додому. Поки пожарні тушили вогонь, влізла через вікно за документами. Потім зі старшим сином полізли. Витягли газового балона. Він так накалився, що аж в руки пекло. Ризикувала сама його винести. Думаю, шо буде, те буде, — говорить жінка.

Тетяна Носач має доньку 10-річну Руслану і синів — 13-річного Дмитра, 8-річного Володимира та Віталія, 4 роки. Виховує їх сама. 2013-го її чоловік Олександр помер від крововиливу в мозок. Узяв її з двома дітьми. Їздив на заробітки по Україні. Тетяна — безробітна.

— Це вже третій случай, коли кум Валєра рятує моїх дітей із вогню. Через два місяці після смерті чоловіка Вовчик підпалив іграшку спічками. Злякався і закинув у тумбочку. Сам втік і нікому не сказав. Як зараз помню: зима, діти ще маленькі. В той момент пішла в магазін по хліб. Прибігає за мною сусідка. Кричить, що хата горить. Діти побачили, як через двері йде дим, і вибігли на вулицю. Кричать. Кум почув. Стали тушити, але комната вся вигоріла, — згадує. — А другий раз — у літній кухні закривала консервацію. Кум знов кричить, що в мене скирта соломи зайнялася. А то Вовка-поджигатєль опять спічки взяв. Могло б усе обійстя згоріти.

Тетяну Носач із дітьми прихистила двоюрідна сестра Ірина. До зими жінка збирається повернутися в свій дім.

— Два тижні тому тільки почала ремонт у хаті. Переробляла грубку на зиму, бо газу не маємо. Всьо винесла у веранду. Як зайнялося, там згоріла стіральна машинка, електродуховка, плита, холодільнік, телевізор, каструлі, миски, — говорить Тетяна. — Але люди нас не лишили в біді. Поміг сільський голова, депутат. Вже купила вікна на всю хату. Лісничий дає ліс на кришу. Шифер є. Сестра товариша дала беушні двері. Електрики замінять проводку. Люди помогли продуктами і речами.

Зараз ви читаєте новину «Валерій Стоянович третій раз урятував із вогню чотирьох сусідських дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути