вівторок, 23 грудня 2008 16:59

Валентинові Ручковському відмовляють у будівництві електростанції

Автор: фото: Тамара ТИСЯЧНА
  Валентин Ручковський за освітою електромеханік. Ідеєю міні-ГЕС захопився з виходом на пенсію
Валентин Ручковський за освітою електромеханік. Ідеєю міні-ГЕС захопився з виходом на пенсію

Восьмий рік поспіль Валентин Ручковський, 70 років, із селища Тиврів Вінниччини намагається встановити на березі річки Буг гідроелектростанцію. Чоловікові не затверджують проект.

— Станція підсилюватиме струмом електромережу, — пояснює Валентин Ручковський. — Це буде корисно для всієї країни. Досі гідроелектростанція була б уже збудована. Але проект не погоджує обласна екологія.

За освітою Ручковський — електромеханік. Ідеєю міні-ГЕС захопився з виходом на пенсію. Під станцію хоче переобладнати колишній млин. Запросив спеціалістів, які зробили відповідні розрахунки. Знайшов інвестора, той погодився оплатити роботи.

— За створення проекту я взявся у 2002 році. Саме тоді обласне управління екології видало дозвіл, у якому сказано: ділянка із землями природно-заповідного фонду, особливо цінними землями, не межує.

Виготовити проект погодилася вінницька приватна організація. Домовились за 2 тис. грн.

— Тисячу я проплатив одразу, — каже Ручковський. — А коли проект був готовий, спеціаліст, що його робив, каже: "Давай 18 тисяч. Ти будеш потом наживатися, а наші діти хочуть їсти тепер".

Давай 18 тисяч. Ти будеш потом наживатися, а наші діти хочуть їсти тепер

Ручковський відмовився. Другий проект виготовили у "Вінницяводпроекті" за 600 грн. Але в управлінні екології його не затвердили.

— В акті написали: "де планується будівництво греблі, розташований ботанічний заказник "Крутосхили". Тепер мені треба йти аж у Кабінет Міністрів. Тільки з його дозволу можна експлуатувати особливо цінні землі.

Ручковський запевняє, що за час паперової тяганини інвестор відмовився від проекту. Тепер чоловік винен підприємству "Вінницяводпроект" понад 30 тис. грн за проведення робіт на ділянці. Свою позицію Ручковський хотів відстояти в суді. Обласний адміністративний йому відмовив у будівництві станції.

— Валентин Ручковський вводить всіх в оману. — каже Євген Ворона із обласного управління екології. — Проект, який він подав у 2006 році, суттєво відрізняється від вихідних матеріалів, поданих 2002-го. До проекту є цілий ряд вимог, які Ручковський не виправляє.

Зараз ви читаєте новину «Валентинові Ручковському відмовляють у будівництві електростанції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути