Ексклюзиви
середа, 30 липня 2008 07:06

В Одесі розкопали єврейське поховання

Єврейська община Одеси "Хабад" написала листа прем"єр-міністру України. Просять розшукати невідомих, які 21 липня вивезли рештки жертв Холокосту з будівельного котловану на вул. Толбухіна, 135.

— Будівництво на землі, де все всіяно кістками, не можна назвати інакше, як блюзнірством і знущанням над пам"яттю полеглих, — пишуть у листі. — Проте знаходяться люди, яких не зупиняє той факт, що ця територія є кладовищем.

Раніше на вул. Толбухіна, 135, була військова частина. У 2005 році на ділянці в 30 га почали будувати житловий комплекс. Будівництвом займалися компанії "Мегадом", Одеський містобудівний комбінат, "КиївСтройБуд".

Улітку 2008-го забудовники почали розчищати чергові 7 га.

— Тут зараз працюють декілька компаній. Цією ділянкою цікавиться фірма "Берег-груп", — розповідає Микола Дороганчук із селищної ради "Меморіального містечка". — Кажуть, тут зведуть торгово-розважальний комплекс.

21 липня будівельники рили котлован. Знайшли людські кістки. Уночі їх вивезли, яму засипали. Уранці до будівництва прийшли представники єврейської общини.

— Ми прибули сюди вже як сліди замели, — каже прес-секретар общини Болеслав Капулкін. — У відвалах знайшли безліч людських кісток. Передали їх на експертизу.

Спеціалісти досліджуватимуть кістки до кінця серпня. Міліція шукає машину, яка вивезла рештки. До з"ясування всіх обставин міськвиконком зупинив будівництво.

Представники єврейської общини кажуть, що на цьому місці восени 1941 року вбили 25 тис. євреїв, переважно жінок і дітей. Хочуть, щоб на території звели меморіальний комплекс, готові його розробити й оформити.

— На цьому місці стояли дореволюційні склади, — каже Микола Данілов, голова правління громадської організації "Одеський меморіал". — У різних джерелах називають цифру від 7 до 9. Восени 1941 року тут зібрали євреїв. Один склад точно спалили разом із людьми. Доля решти невідома. Скільки загинуло євреїв — ніхто не може сказати, бо списки не збереглися. Я думаю, що небагато. У ті часи не зводили таких складів, які помістили б кілька тисяч людей.

Зараз ви читаєте новину «В Одесі розкопали єврейське поховання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути