пʼятниця, 02 березня 2018 07:50

Юлія Оніщук померла на третій день після пологів

Автор: ФОТО З ОСОБИСТОГО АРХІВУ ОНІЩУКІВ
  Третя вагітність Юлії Оніщук із райцентру Любомль Волинської області була запланована. Пологи почалися передчасно — на восьмому місяці. За три дні жінка померла
Третя вагітність Юлії Оніщук із райцентру Любомль Волинської області була запланована. Пологи почалися передчасно — на восьмому місяці. За три дні жінка померла

— У дружини двічі зупинялося серце. Коли після другої операції прийшла до тями, боялася навіть очі закрити. Переживала, що засне і не проснеться, — каже 29-річний Олександр ­Оніщук із райцентру Любомль Волинської області.

Його дружина 34-річна Юлія померла 12 лютого — на третій день після пологів. Народила доньку Меланію. 27 лютого біля районного пологового будинку на мітинг зібралися до 40 людей. Вони теж втратили рідних після пологів у цій лікарні. Вимагали покарати винних у їхніх смертях.

Юлія і Олександр одружилися 29 лютого 10 років тому. Виховували дітей — 9-річну Анастасію та Даніїла, 5 років. Чоловік працює єгерем у державному підприємстві "Прибузьке лісове господарство". Жінка — помічником судді районного суду.

— У ніч на 9 лютого мене розбудила Юля. Каже, у неї якісь виділення, кров. Злякалися, бо народжувати рано — восьмий місяць. Повіз її в лікарню. За годину дружину прокесарили. У неї відкрилася кровотеча. Власними силами шукали донорів. Загалом Юлі перелили до 20 літрів крові. Як потім виявилось, лікарі зачепили сечовий міхур. Сказали, треба оперувати, — згадує Олександр Оніщук.

За 4 год. приїхали медики з області. Весь цей час жінка була під загальним наркозом.

— Під час операції виявилось, що у дружини ще й розірвана селезінка. Її вирізали. Нас визвали в кабінет. Питали, хто її вдарив, чи могла вдаритися сама. Такого не було, — каже Олександр. — Після операції в Юлі знову відкрилася кровотеча. Медики не могли пояснити, в чому причина. Видалили матку. Запевнили, що Юля житиме. Сеча не відходила. Ми просили підключити їй штучну нирку, але цього не зробили. Сказали: стан стабільний, іде на поправку. По своїх каналах тепер дізнався, що під час операції дружині ще й підшлункову пошкодили. Але лікарі покривають одне одного, правди не кажуть. Не хочу, аби когось посадили. Лише, щоб інші сім'ї не калічили.

— 12 лютого я стояв під дверима реанімації, — говорить батько породіллі Василь Гаврилюк, 59 років. — Там була біготня, а потім ураз все стихло. Не питаючи дозволу, вдягнув бахіли з халатом і зайшов. Ніколи не забуду погляд дочки. Вона очима благала про допомогу. Пульс був 118, тиск — 65 на 43.

— Юлі не провели вчасно діагностику, не виявили ушкоджені органи. Ми просили перевести її в область, але цього не зробили, — каже Олександр. — О сьомій ранку до нас вийшов лікар і сказав, що в дружини зупинилося серце. Не змогли запустити.

Олександр розрахувався з роботи, оформлює декретну відпустку по догляду за дітьми.

Юлію Оніщук поховали 13 лютого.

На районний пологовий будинок нарікають й інші жителі Любомля.

— Хочу, аби в цю лікарню прийшли розумні лікарі, які вміють нести відповідальність за людські життя, — говорить учасниця мітингу 27-річна Наталія Степанюк. 22 липня 2013 року в районному пологовому будинку Любомля померли її матір 41-річна Тетяна Хацер та новонароджений брат. — У мами були четверті пологи. Два тижні лежала на збереженні. Лікарі казали, що вона і дитина здорові. Не могли визначитися — кесарити чи сама народить. Того дня в когось день народження був, пішли пити. А мама лежала сама в родзалі. Потім написали, що померла від гострої серцевої недостатності. А хлопчик захлинувся водою. Через два місяці моя сестра там народжувала, то її прокесарили і грошей не взяли. Певно, чуствували вину. Я досі боюся вагітніти та народжувати. Не хочу, щоб моя дитина сиротою лишилася чи померла.

— Втратила синочка під час пологів. 19 березня два роки буде. На 26-му тижні лягла на збереження, пробула два тижні, — розповідає 24-річна Юлія Савчук із села Машів Любомльського району. — На сьомому місяці знову почалися болі. О 8-й ранку чоловік привіз мене в лікарню. Сказали, треба кесарити. На операцію забрали аж через п'ять годин. Дитина до того часу в мені померла. Я втратила багато крові. Замість другої групи мені влили четверту. Чуть не вмерла. Після смерті сина в сім'ї всьо розладилося. У лютому цього року розлучились із чоловіком.

Зараз ви читаєте новину «Юлія Оніщук померла на третій день після пологів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути