Ексклюзиви
четвер, 05 листопада 2020 07:30

Українського політв'язня побили в російській колонії

Автор: FACEBOOK.COM.COM/TELEBLAGOVEST
  ­Олександра ­Шумкова із ­Херсона ­засудили в Росії до чотирьох років колонії 2018-го. Всі звинувачення щодо себе українець заперечував
­Олександра ­Шумкова із ­Херсона ­засудили в Росії до чотирьох років колонії 2018-го. Всі звинувачення щодо себе українець заперечував

Засудженого в Росії українського політв'язня 31-річного Олександра Шумкова побили в Торжоцькій колонії Тверської області ввечері 31 жовтня.

Шумков жив у Херсоні. Служив за контрактом у Збройних силах України в селі Чорнобаївка Білозерського району. Не повернувся зі служби додому 17 серпня ­2017-го. 29 вересня того ж року Олександра виявили в російському СІЗО. Розповідав, що його викрали й непритомним вивезли до Росії співробітники ФСБ.

Матері ув'язненого надійшов лист від Слідчого комітету РФ і ФСБ. У ньому писали, що її сину оголосили підозру "за участь в екстремістських організаціях". Під час Революції гідності та після цього Шумков перебував у лавах "Правого сектора" й охороняв тодішнього лідера організації Дмитра Яроша. Звинувачення щодо себе Шумков заперечував.

Вирок Олександру виніс Севський райсуд Брянської області Росії 4 грудня 2018 року. Присудив українцю чотири роки колонії загального режиму. Поліцейські та спецслужби Росії провокують Олександра, аби відкрити проти нього ще одну кримінальну справу, переконана його тітка Людмила Шумкова.

— У Сашка за весь час не було жодного спокійного дня. А враховуючи, що залишилося недовго до звільнення, провокації посилюватимуться, — каже Людмила.

3 листопада Олександра відвідав адвокат Роман Лизлов. Розповів, що в українця під лівим оком синець. Минулого тижня працівник колонії вдарив його, коли лежав на ліжку. Є свідки серед ув'язнених, але на них тиснуть. Заяву Шумкова зареєструвати вдалося, його опитав слідчий.

На побиття Шумкова відреагувала українська омбудсменка Людмила Денісова, 60 років. Вимагає від російської колеги Тетяни Москалькової розслідувати катування громадянина України.

Денісова й раніше зверталася до Москалькової з подібним проханням. У березні цього року вона розповідала, що Шумкову погрожують вбивством російські поліцейські.

"Його змушують давати неправдиві свідчення проти іншого громадянина України за сфабрикованою кримінальною справою. У разі ненадання таких свідчень погрожують, що він ніколи не повернеться на Батьківщину живим. Адміністрація колонії забороняє українцеві надсилати, а також отримувати листи від рідних", — написала Денісова у фейсбуку.

Зараз ви читаєте новину «Українського політв'язня побили в російській колонії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути