Ексклюзиви
пʼятниця, 01 червня 2018 07:55

Убивство Бабченка інсценували українські спецслужби

Українські спецслужби інсценували вбивство російського журналіста 41-річного Аркадія Бабченка. Два місяці тому вони отримали інформацію про підготовку низки терактів у Києві. Серед них — ліквідація Бабченка.

— У квітні до мене прийшли люди з СБУ. Сказали: на тебе замовлення, вже передані гроші — 40 тисяч доларів, — розповідає Аркадій Бабченко на брифінгу. — Показали документи з моїми даними. Фотографію, яка є тільки в паспорті. Робив її у 25 років. Копія лишилась у паспортному столі в Росії. Тоді стало зрозуміло, що інформація йде з РФ. Добути її могли тільки спецслужби. Мені запропонували взяти участь у спецоперації, я погодився.

З того боку (з Росії. — ГПУ) тиснули. На виконання замовлення дали три тижні. Потім почали підганяти. Мабуть, до фіналу Ліги чемпіонів (матч відбувся у Києві 26 травня. — ГПУ). Доводилося придумувати відмазки: їхав із міста, вдавав, що ногу зламав. Свою роботу я виконав, тому лишився живий.

"Убили" Аркадія Бабченка на порозі квартири на вул. Микільсько-Слобідська в Дніпровському районі столиці ввечері 29 травня.

Кілер чекав на сходовому майданчику, за легендою. Тричі вистрілив у журналіста, коли той повертався з магазину. Ходив по хліб. Кулі влучили в легені та серце. Поліцейських і "швидку" викликала дружина Аркадія. Повідомили, що дорогою до лікарні він помер.

Уночі біля будинку зібралися друзі й колеги ­Бабченка. До під'їзду нікого не пускали. Мовляв, через слідчі дії. За кілька годин заступник глави ­Нацполіції 45-річний В'ячеслав Аброськін поширив фоторобот підозрюваного — високий чоловік, 40–45 років. Слідчі опитали сусідів Бабченка, можливих свідків і переглянули відео з камер спостереження. Серед версій нападу називали професійну діяльність і громадянську позицію — він жорстко критикував російську владу.

Наступного ранку правоохоронці обстежували прибудинкову територію, перевіряли сміттєві баки. Смерть журналіста і блогера ­Аркадія ­Бабченка стала головною темою обговорення в соцмережах. Люди співчували його рідним, ділилися спогадами про знайомство з ним, думками щодо трагедії.

Убивство Бабченка замовили російські спецслужби, заявив глава Служби безпеки України 51-річний Василь Грицак. Для його організації завербували громадянина України з прізвищем на літеру "г". Той доручив виконання злочину своєму знайомому — колишньому учаснику бойових дій на Донбасі, який про все розповів СБУ.

— Від росіян організатор отримав 10 тисяч доларів. Виконавцю мали заплатити 30. Отримав завдаток 15 тисяч, — розповідає Грицак. — Бабченко був одним з елементів операції російських спецслужб. Планували вбити майже 30 осіб. Посередник мав закласти бази зі зброєю в центральній частині України. Йдеться про 300 автоматів Калашникова, сотні кілограмів вибухівки, патрони, ­боєкомплекти для гранатомета.

Після ліквідації Бабченка завербований організатор мав виїхати до Росії. Його затримали працівники СБУ. Аби запобігти витоку інформації, про спецоперацію знала обмежена кількість людей. Серед них — Ольга, дружина Аркадія.

— Жена Бабченко знала, что его смерть была инсценировкой. Мы до четырех утра ­утешали ее, она пила валерьянку, — розповів виданню "Гордон" Юрій Мацарський, товариш Бабченка. — Она сидела рядом с пятном ненастоящей крови на полу. Все знала и держалась, чтобы ничего нам не рассказать.

— Довелося піти на масштабну інформаційну спецоперацію. Саме для цього були опубліковані постановочні знімки нібито вбитого Аркадія Бабченка. Поширені фотороботи підозрюваного кілера з кавказькою зовнішністю, — розповідає радник міністра МВС, народний депутат 39-річний Антон Геращенко.

СБУ оприлюднила відео затримання організатора замаху на Бабченка та фрагмент розмови між замовником і виконавцем.

Деякі міжнародні організації засудили рішення українських спецслужб поширити неправдиву інформацію про вбивство журналіста.

— Наступного разу, коли станеться трагедія і журналіст або дисидент буде убитий, кожен візьме паузу й задумається: чи правдива ця новина, — каже в коментарі "Голосу Америки" Майкл Карпентер, голова аналітичного Центру Байдена.

Президент Петро Порошенко доручив надати охорону Аркадієві Бабченку та його рідним.

Має шістьох прийомних братів і сестер

Аркадій Бабченко народився в Москві. Здобув освіту юриста-міжнародника. Брав участь у першій війні в Чечні у 1990-х. Демобілізувався за сім років. На другу російсько-чеченську війну зголосився добровольцем. Після цього працював військовим кореспондентом "Московского комсомольца", "Новой газеты", інших видань.

2008-го писав про війну РФ із ­Грузією. Критикував тодішній режим у Росії. 2012 року проти нього порушили кримінальну справу "за заклики до масових безладів". У грудні позаторік Бабченко різко висловлювався про катастрофу літака Ту-154 над Чорним морем. Заявив, що артисти ансамблю імені Александрова, які летіли виступати в Сирію й розбилися, — не достойні жалю.

На початку минулого року Аркадій Бабченко повідомив про погрози й виїхав із Росії. Жив у Чехії та Ізраїлі. З серпня 2017-го — в Києві. Висвітлював події на Донбасі. Із жовтня — ведучий програми "Prime: Бабченко" на кримськотатарському телеканалі ATR.

З дружиною Ольгою мають доньку Катерину.

У Москві в Аркадія залишилася мати Юлія Олександрівна, яка виховує шістьох прийомних дітей-сиріт.

Зараз ви читаєте новину «Убивство Бабченка інсценували українські спецслужби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути