вівторок, 05 червня 2018 07:50

У справі Бабченка видно руку політтехнологів

Автор: REUTERS
  Бориса Германа завербували російські спецслужби для організації вбивства журналіста Аркадія Баб­ченка
Бориса Германа завербували російські спецслужби для організації вбивства журналіста Аркадія Баб­ченка

Шевченківський районний суд Києва обрав для 50-річного Бориса Германа запобіжний захід — два місяці під вартою без права на заставу. Його підозрюють в організації замаху на вбивство російського журналіста Аркадія Бабченка, 41 рік.

Германа завербували російські спецслужби, за версією Служби безпеки України. Йому заплатили $10 тис. Ще $30 тис. мав передати кілеру — колишньому учаснику бойових дій на Донбасі 43-річному Олексієві ­Цимбалюку, який про все розповів СБУ. Спецслужби ін­сценували вбивство журналіста, щоб вийти на замовника. Підготовка до операції тривала два місяці.

— Організатор розповів виконавцю про список осіб, яких хочуть знищити російські спецслужби, — каже генеральний прокурор 53-річний Юрій Луценко. — Аби його отримати, вдалися до імітації вбивства. Про проведення спецоперації знали майже десять людей, включаючи родину Бабченка і двох санітарів, які виносили його на ношах.

Підозрюваного в організації замаху Бориса Германа затримали, коли він планував вилетіти в Росію. На суді заявив, що співпрацював з українською контррозвідкою. Виявляв російських агентів і шляхи надходження грошей із РФ для повалення влади в Києві. Сказав: замовлення на Бабченка отримав від В'ячеслава Пивоварника.

— Это мой давний знакомый, который живет в Москве. Сейчас он в частном фонде Путина отвечает за организацию беспорядков в Украине. Об этом я доложил руководству контрразведки. И мне дали возможность изучать ихние связи, — заявив Герман.

У прокуратурі цю інформацію спростували. У реєстрі юридичних осіб Герман значиться виконавчим директором підприємства "Шмайсер", що спеціалізується на виробництві зброї в ­Україні.

Олексій Цимбалюк із "Правого сектора" про свою участь у спецоперації написав у "Фейсбуку": "СБУ вперше "вдарила по зубах" на випередження. Не знаю, як складеться далі моя доля, трохи на нервах. Але точно знаю, що оперативник, який цю справу тягнув на собі, і слідчий — люди честі. Вони реально пашуть, щоб життя в Україні було безпечним".

Про якого саме Пивоварника згадував Герман — достеменно невідомо. У російській соцмережі "Однокласники" є профіль В'ячеслава Пивоварника 1984 року народження. Він навчався в Ужгородському державному інституті інформатики й Київському політехнічному інституті. ­Серед списку його друзів — Борис Герман.

Після оприлюднення деталей спецоперації Аркадій Бабченко припустив, що підставою для замаху могла бути його громадська діяльність, критика Кремля.

Розповів подробиці інсценування:

— Вечером ко мне приехал гример. Показывал, как падает убитый. Водолазку мою надели на манекен и прострелили. Затем отдали мне. Облили свиной кровью. Сгустки напихали в дырки от пуль, в нос. Когда все ушли, жена позвонила в полицию и "скорую". По легенде, я был еще жив. Санитары констатировали смерть и увезли в морг. Когда ворота за нами закрылись, я "воскрес". Помылся и следил за новостями о своем "убийстве".

— Результат спецоперації залежатиме від подальшої роботи українських спецслужб, — каже екс-заступник секретаря Ради нацбезпеки й оборони 66-річний Степан Гавриш.

— Якщо оприлюднять залізні докази, що Росія мала диявольський план вбити ключових політиків і журналістів — це стане перемогою СБУ. Коли ж цього не станеться, Україна зазнає серйозного іміджевого удару.

Те, що про інсценування знали правоохоронці, санітари, але не знав міністр закордонних справ — неправильно. До таких спецоперацій зазвичай не залучають працівників моргу та лікарні. А винятково правоохоронців, які мають допуск до державної таємниці. У цій історії видно руку політтехнологів. З ними явно консультувалися.

— Імена людей зі "списку 47" не можуть бути розкриті без їхнього дозволу, — говорить колишній працівник Служби безпеки України Олексій Куроп'ятник, 58 років.

— Але інші документи, які вказують на причетність Росії до цього замовлення, повинні бути обнародувані. Поки що складається враження, що цей злочин був видуманий. А СБУ і контррозвідка діяли, щоб отримати нагороди й надбавки, які їм одразу ж президент і вручив. Якщо доказів не буде — Порошенко має вибачитися перед усім світом і своєю країною. Визнати, що був введений спецслужбами в оману, змінити їхнє керівництво й відкликати нагороди.

Є список із 47 прізвищ

Під час спецоперації Служба безпеки України отримала список із 47 осіб, яких планували знищити російські спецслужби.

Серед потенційних жертв опинилися журналісти телеканалу "Прямий" Матвій Ганапольський і Євген Кисельов, кримськотатарський тележурналіст Осман Пашаєв, телеведучі Тетяна Даниленко й Сергій Іванов, шеф-редактор інтернет-видання "Лівий берег" Соня Кошкіна, головний редактор тижневика "Дзеркало тижня" Юлія Мостова, заступник генерального директора телеканалу ATR Айдер Муждабаєв, публіцист Віталій Портніков. Про це стало відомо з неофіційних джерел. Їх попередили про небезпеку.

— Більшість у списку — українські журналісти та російські, які виїхали до Києва. Обговорюючи їх, організатор третій особі казав: "Тут і мільйона малувато, взяв би за три". У середньому за ліквідацію людини називали суму в 300 тисяч гривень, — говорить генеральний прокурор 53-річний Юрій Луценко в ефірі "Радіо НВ".

Він відмовився сказати, чи є у списку посадові особи.

Зараз ви читаєте новину «У справі Бабченка видно руку політтехнологів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути