Ексклюзиви
понеділок, 04 червня 2007 07:01

У райвідділі Олександра Головка били по голові стільцем

Автор: фото: Олександр ЧЕКМЕНЬОВ
  Підприємець Олександр Головко в одній зі столичних лікарень. Боїться, що міліціонери можуть його знайти й затримати за вигаданими звинуваченнями
Підприємець Олександр Головко в одній зі столичних лікарень. Боїться, що міліціонери можуть його знайти й затримати за вигаданими звинуваченнями

40-річний Олександр Головко прописаний в місті Умань на Черкащині, а живе в Києві з 35-річною дружиною Людмилою і 12-річною донькою Яною. Має власну фірму, яка продає біологічно активні добавки. Шукає покупців через оголошення в газетах. Розносить товар кур"єр — 20-річний Денис Семинога.

Уранці 16 травня Денис із двома коробочками біодобавок пішов до покупця й не повернувся. Його мобільний не відповідав. О восьмій вечора кур"єр зателефонував і повідомив, що його затримали міліціонери з Дарницького райвідділу. Вони хочуть зустрітися з Головком. Попросив під"їхати на вулицю Богомольця до Міністерства внутрішніх справ України.

— Денис стояв перед входом, — каже Головко. — Я запитав, що трапилось і де люди, які його затримали. З кущів вискочили троє. Представились оперативниками й попросили проїхати в Дарницький райвідділ написати пояснення. Мовляв, клієнти звинувачують мене в шахрайстві.

З Олександром розмовляємо у лікарні. Головко — кремезний чоловік, раніше займався кікбоксингом. Ліва його рука перев"язана. На зустріч він погодився за умови, що не вкажемо лікарню: боїться помсти.

— Мене завели в кабінет начальника кримінального розшуку Романа Козьякова, — від хвилювання починає заїкатися Олександр. — Сказали, що я шахрай і маю написати явку з повинною.

Один із міліціонерів видер у Головка паспорт і вирвав звідти фотографію. Мовляв, документ підозрілий.

Один із міліціонерів видер паспорт і вирвав звідти фотографію

— Я набрав свого адвоката Юрія Мартиненка (захисник колишнього міністра МВС Юрія Луценка. — "ГПУ"), — веде далі Олександр. — Він порадив не писати ніяких явок й обіцяв поскаржитися до управління внутрішньої безпеки МВС. Козьяков почув це й оскаженів: вибив із рук мобільний, ударив по голові кулаком. Я підвівся, на мене накинулися ще двоє міліціонерів — Сквира та Волинець. Козьяков бив мене по голові стільцем. Прибігли ще чоловіки, разом їх було семеро. Щоб надягти наручники, викрутили руку, поламали шиловидний відросток. Я знепритомнів.

Допитували Головка близько двох годин. У райвідділі він провів ніч. Наступного дня суддя Дарницького райсуду арештував його на три доби за спротив міліціонерам.

— Виходить, я добровільно прийшов у райвідділ, щоб накинутися на сімох міліціонерів, — говорить підприємець.

Наступного дня співробітники Дарницького райвідділу затримали сина Юрія Мартиненка 18-річного Максима. Його звинуватили в крадіжці коліс машин, припаркованих на вулиці. Закиди надумані. Хлопця ж арештували на три доби за спротив міліції. Головко звернувся до іншого адвоката — 41-річного голови Київського юридичного товариства Олега Березюка.

— Я добився прийому в прокурора Києва Євгена Блажівського, — розповідає Олег Березюк. — Кажу: "Мій клієнт просить порушити кримінальну справу проти міліціонерів". Прокурор вагається.

Начальник Дарницького райвідділу міліції Сергій Голубенко твердить, що за скаргою Головка відділок перевіряли, але факти не підтвердилися. Міліціонери запевняють, що рука в підприємця не зламана, мають відповідну довідку.

Після трьох діб, проведених у КПЗ, Олександра Головка відпустили. "Швидка" завезла його до лікарні.

Порядок затримання особи міліціонерами описаний у 5-й статті Європейської Конвенції захисту прав людини, статті 29 Конституції та статтях Закону України про міліцію.

— Людину можна затримати, якщо її підозрюють у вчиненні злочину, — каже 45-річний старший науковий співробітник Інституту держави і права, кандидат юридичних наук Микола Сірий. — Підозра має базуватися на конкретних фактах, а не припущеннях. Затримується особа на місці скоєння злочину, якщо на неї вказують очевидці. Можна затримати людину, якщо сліди на її одязі свідчать про причетність до злочину.

Після затримання міліціонери відповідають за все, що відбувається з людиною.

— Обурює, коли правоохоронці на вулиці запрошують на зустріч, відвозять до міліції і вже там кажуть про затримання, — веде далі Микола Сірий. — Це порушення закону. У випадку з Головком міліціонери порушили його кілька разів. По-перше — незаконно затримали, по-друге — змушували свідчити фізичною силою. Гадаю, затримання їм замовили.

Зараз ви читаєте новину «У райвідділі Олександра Головка били по голові стільцем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути