середа, 17 червня 2009 19:44

У Ладижинському водосховищі зникає риба

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  27 травня 2009 року на Ладижинському водосховищі інспектор  Вінницької обласної рибоохорони Роман Додчук (справа) разом з браконьєром витягують із сітки рибу і перераховують її для оформлення штрафу
27 травня 2009 року на Ладижинському водосховищі інспектор Вінницької обласної рибоохорони Роман Додчук (справа) разом з браконьєром витягують із сітки рибу і перераховують її для оформлення штрафу

— Мріяв на старості жити на березі водосховища, насолоджуватися рибалкою, — розповідає пенсіонер Георгій Жогов із села Степашки Гайсинського району Вінниччини. — От нещодавно переїхав із Ладижина до Степашок. І де там! Риби майже нема, як не закинь вудочку — сітку впіймаєш. У 1947-му я завдяки рибі живим зостався. Ловили на зігнуту голку, причеплену до нитки.

Ладижинське водосховище створили на річці Південний Буг 1964 року. Його площа становить 20,8 кв. км. Розташоване на межі Гайсинського і Тульчинського районів. Мешканці прибережних сіл активно тут рибалили. Однак наприкінці 1990-х помітили, що риба зникає.

— Ми вирішили відновити рибу, — розповідає перший заступник міського голови Ладижина 59-річний Володимир Філін. — У 2003 році спеціально створили комунальне підприємство "Нептун". У присутності різних інспекцій, журналістських камер зарибили водосховище на 700 тисяч гривень. Два роки рибу не ловили зовсім. Потім за два місяці роботи виловили на 200 тисяч гривень. Зіткнулися з іншою проблемою — її нікуди було збувати. А далі вінницькі й київські чиновники почали припиняти своїми приписами діяльність "Нептуна". Вимагали платити за оренду землі під водосховищем. Ладижинці були й згодні, тільки кому? "Нептун" вигравав суди, а за кілька місяців новий припис призупиняв його роботу. Торік водосховище взагалі віддали в оренду комунальному підприємству із міста Гайсин. Тепер ловлять рибу навіть у нерест. Не буде риби ні нам, ні дітям, ні внукам.

Торік ладижинці створили на захист водосховища громадську організацію "За чисте довкілля". До неї вступили мер міста та його заступники. На сесії міської ради 10 червня 2009 року організація показала відеозйомку браконьєрського вилову риби. На кадрах видно, як до водосховища по черзі під"їжджають легковики. У них завантажують щойно спійману  сітками рибу. Перед тим її витягують із човнів рибалки. Зйомки зроблені прихованою камерою, датовані травнем 2009- го, 2004-м і 2005 роками. Деінде на кадрах з"являються люди у формах рибінспекторів, допомагають браконьєрам.

— Тільки одна бригада браконьєрів щодня виловлює до півтонни риби, — каже голова організації "За чисте довкілля" 39-річна Людмила Червонецька. — А їх там багато. Ми скільки разів телефонували вінницькій екологічній інспекції, запрошували у рейди — дарма. Повезли відеоматеріал у Київ.

Вимагаємо припинити промисловий вилов риби на п"ять років

— Ми звертаємося до президента, прем"єр-міністра та генпрокуратури, вимагаємо зупинити масове браконьєрство на Ладижинському водосховищі, яке здійснюють із дозволу Держрибоохорони, — каже мер Ладижина 57-річний Валерій Коломєйцев. — Вимагаємо припинити промисловий вилов риби на п"ять років. Інакше виїдемо з плакатами під Кабмін.

Рибінспектори та екологи не бачать проблеми із зникненням риби.

— На Ладижинському водосховищі є порушення, але не більші, ніж скрізь, — каже 48-річний Микола Коменчук, начальник Державного управління рибоохорони на Вінниччині.

— Нещодавно ми відпрацювали природозахисну смугу Вінниці, Ладижин наступний, — пояснює Віталій Мельник, начальник обласної Державної екологічної інспекції. — Ладижинці мають ініціювати збільшення штрафних санкцій за браконьєрство. Для цього хай створять робочу групу з представників усіх територіальних громад навколо водосховища.

Зараз ви читаєте новину «У Ладижинському водосховищі зникає риба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути