вівторок, 23 жовтня 2018 07:30

У керченського стрільця міг бути спільник

У керченського стрільця 18-річного Владислава Рослякова міг бути спільник. Цю версію розглядають російські слідчі. 17 жовтня він зайшов у Керченський політехнічний коледж і розстріляв там учнів і викладачів. Загинула 21 людина, 50 поранені.

Російське телебачення опублікувало відеозапис із камер спостереження коледжу. Росляков заходить у заклад через пожежний вихід, де не було турнікетів, металошукачів і вахтера. Всередину йде одразу після вибуху саморобної бомби в одному з кабінетів. Пересувається коридором і стріляє в людей. У зачинені кабінети вибиває замки пострілом.

Росляков одягнутий в білу футболку з написом "Ненависть" англійською. За халявою правого чобота видно мисливський ніж. Патрони дістає з патронташа на грудях та поясі. Далі Владислав підіймається сходами на другий поверх. У бібліотеці стріляє собі в голову. У його сумці знаходять ще одну саморобну бомбу.

До нападу Росляков готувався із січня 2017 року, за даними слідства. Міг мати спільника.

— Опрацьовується багато версій. Перевіряють варіанти, що Рослякову могли допомагати, — каже Бела Демидович, головний редактор сайту "Керч.ФМ". — Але основна версія — скоїв злочин самостійно.

Владислав Росляков навчався на четвертому курсі коледжу на економіста.

— Нічим не виділявся, був тихонею, вчився на трійки, отримував стипендію, був ввічливий і не вирізнявся агресивною поведінкою, — каже 47-річна Ольга Гребенникова, директорка коледжу.

Хлопці, які спілкувалися з Росляковим, згадують, що він ненавидів заклад через "злих преподів". Натякав, що помститься їм.

— Він був замкнутий, майже ні з ким не спілкувався й видалився із соцмереж. Цікавився маніяками, — каже 18-річний Олексій, однокурсник стрільця.

Владислав Росляков за два дні до теракту спалив на пустирі свої фотографії, зошити, флешки, сім-карту й Біблію. Це видно на записах із камер спостереження.

Також видно, як Росляков несе на пустир сейф. Ймовірно, закопав його там. Що було всередині — невідомо.

— Забрав всі свої дитячі фотографії, — каже Ганна Рослякова, баба стрільця. — Біля фотоальбому в косметичці я зберігала 20 тисяч рублів (8,5 тис. грн. — ГПУ). Онук знав про них. Може бути, що взяв, коли забирав знімки.

8 вересня на них купив помпову рушницю "Бекас". За день до розстрілу придбав у магазині для мисливців 150 набоїв 12-го калібру.

21 жовтня житель Керчі 17-річний Армен Баделян вистрибнув із четвертого поверху. Його дівчина Вікторія Демчук, 17 років, загинула в теракті у коледжі.

Від падіння отримав серйозні травми хребта і перебуває у тяжкому стані.

— Він не зміг змиритися з втратою та намагався накласти на себе руки, — каже 20-річна Владислава Баделян, сестра Армена. — брата госпіталізували в Керченську міську лікарню. Спеціально для операції в місто прибули найкращі краснодарські лікарі. Після операції Армен притомний, але має пригнічений настрій.

Зараз ви читаєте новину «У керченського стрільця міг бути спільник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути