вівторок, 20 серпня 2019 06:10

У готелі згоріли дев'ять людей

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.odessa.online
  Пожежа в одеському готелі ”Токіо Стар”, облаштованому у колишньому депо, спалахнула в ніч на 17 серпня. Попередня причина — порушення правил пожежної безпеки. Власнику закладу Вадимові Чорному оголосили підозру
Пожежа в одеському готелі ”Токіо Стар”, облаштованому у колишньому депо, спалахнула в ніч на 17 серпня. Попередня причина — порушення правил пожежної безпеки. Власнику закладу Вадимові Чорному оголосили підозру

— Я рядом живу. Шел ночью с дня рождения. Увидел пожар, бросился туда. Люди стояли раздетые, босиком, в копоти. Забрал к себе женщин, пожилых, одного ребенка, — каже одесит 40-річний Віталій Донкоглов. Поселив у себе 20 мешканців місцевого готелю "Токіо Стар".

О пів на другу ночі 17 серпня у закладі по вул. Водопровідна, 1, спалахнула пожежа. В готелі було майже 200 осіб. Пожежної сигналізації, гідрантів, вогнегасників не було. Вогонь охопив 1 тис. кв. м площі. Рятувальники вивели з першого поверху 64 людини, з другого, де був осередок займання, — 72. Погасили полум'я за три години.

Від вогню та чадного газу загинули 9 людей, ще 10 постраждали. Постояльців, які врятувалися, розміщували в автобусах біля готелю. Пізніше їх оселили в приміщенні ліцею неподалік. Станом на обід 19 серпня там залишається 18 людей.

Експерти ідентифікували особи шістьох загиблих. Імен до упізнання родичами не називають. Ще три тіла обгоріли настільки, що знадобиться експертиза ДНК.

Серед постраждалих — двоє іноземців. Громадянин Литви 59-річний Роман Чернявський та житель Сьєрра-Леоне Лі Боумен від госпіталізації відмовилися. В опіковому відділенні міської лікарні №10 лишається семеро постраждалих. Із них п'ятеро в реанімації: місцева 24-річна Вікторія Козлова, військовий 20-річний Сергій Васильєв, сумчанин 38-річний Микола Довгий, 23-річна Олена Хомич із Херсонської області та 16-річна Катерина Руських із Великомихайлівського району.

— Стан пацієнтів покращився. Вони отримують лікування, кисневу терапію за призначенням, перев'язки, — каже Олександр Ставратій, завідувач опіковим відділенням.

Будівля готелю "Токіо Стар" — колишнє трамвайне депо. В деяких номерах не було вікон. Заклад користувався популярністю через невисоку ціну — 350 грн за добу та зручне розташування — між ринком "Привоз" та Залізничним вокзалом. Вогонь поширився із пральні, де нещодавно ремонтували електропроводку.

— Загорелась прачечная на втором этаже в конце коридора. Говорят, замкнула проводка. Не было времени разбираться. Коридоры узкие, полно хлама. Из-за дыма ничего не видели, было трудно дышать, — пригадує постоялець готелю 39-річний Артем Тяка. — Запасного виходу не було, як і плану евакуації. Люди вискакували без речей і документів, у чому були. Крик стояв, благали про допомогу.

— У цей готель місцеві їздили із дєвочками, — розповідає одеситка Анастасія, яка мешкає неподалік. — У сезон там зупинялося багато відпочивальників, бо приваблива ціна, хороші розташування і транспортна розв'язка. Звідти можна виїхати в будь-який кінець міста.

Слідчі розглядали три причини пожежі. Це — інсценування пожежі з метою приховування вбивства, необережне поводження з вогнем та порушення правил пожежної безпеки. Головною залишається остання. Власникові готелю 47-річному Вадиму Чорному оголосили підозру.

— Зараз він в ізоляторі, — каже Інна Верба з обласної прокуратури. — Якщо провину доведуть, йому загрожує до восьми років в'язниці.

Пожежні інспектори приходили до готелю 2 липня. Але заклад формально змінив власника, інспекторів не пустили. Перевірку перенесли на наступний рік.

Вадим Чорний із 1994 по 1998 роки був депутатом Одеської міськради. Потім — мером міста Арциза Одеської області. Під час перебування на посаді повністю ліквідував міськвиконком: апарат міської ради при ньому складався лише з чотирьох осіб. Балотувався в мери Одеси 1998 року і 2010-го.

Крім "Токіо Стар", Чорному належить ще готель "Зірка" на вул. Успенській, будівля ресторану "Київ" на Грецькій площі та паркінг. У "Зірці" також провели перевірку, висновків не оголошують.

"Чорний — бізнесмен-моралізатор, — пише у соцмережі письменниця з Одеси 51-річна Зоя Казанжі. — Любить повчати і розповідати, як треба. Навіть свого часу сайт створив, за допомогою якого шантажував, маніпулював і заробляв гроші, публікуючи або не публікуючи компрометуючі матеріали. Казав: "Хочу, щоб одеські бізнесмени і політики прокидалися в холодному поту, очікуючи моїх публікацій".

Зараз ви читаєте новину «У готелі згоріли дев'ять людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути