пʼятниця, 11 вересня 2009 07:26

У "Бригітці" два внутрішні дворики

Автор: фото: Ігор Хомич
  Приміщення Львівського слідчого ізолятора стоїть на вулиці Городоцькій, 20, у центрі міста. Займає територію 1,5 гектара. В народі його називають в’язницею ”Бригітка”
Приміщення Львівського слідчого ізолятора стоїть на вулиці Городоцькій, 20, у центрі міста. Займає територію 1,5 гектара. В народі його називають в’язницею ”Бригітка”

Приміщення Львівського слідчого ізолятора стоїть на вул. Городоцькій, 20, у центрі Львова. Розміщене на території 1,5 га. В народі його називають в"язницею "Бригітка", бо колись тут був жіночий монастир святої Бригіти. За радянських часів у підвалі в"язниці страчували. Наприкінці 1980-х вхід туди замурували.

Цьогоріч у травні троє в"язнів СІЗО оголосили голодування — скаржилися, що зізнання із них вибивали. Тоді ізолятор перевіряла комісія від уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

— Значних порушень не виявили. Зрозуміло, що умови там не готельні, але ж приміщенню понад 300 років, — каже представник уповноваженого з прав людини на Львівщині Зінон Котик, 62 роки. — Цвілі на стінах нема. Погане освітлення камер, але ж приміщення колись будували під монастир. Камери здебільшого на дві-чотири особи. Засуджених тримають окремо від арештованих. Ув"язнені вперше — окремо від рецидивістів. У камері може бути телевізор, радіо. Мобільні заборонені, але дехто потай користується. Гуляють у невеликому дворику раз на день. Є кіоск, де можна купити шкарпетки, мило, зубну пасту, продукти. Гроші платять рідні по перерахунку. Лікарня забезпечена медикаментами краще, аніж деякі в місті.

Лікарня забезпечена медикаментами краще, аніж деякі в місті

Кілька місяців тому Зінон Котик провідував Ігоря Зварича. Каже, що той ні на що не нарікав.

У січні цьогоріч екс-начальника СІЗО Василя Романишина засудили на 3,5 року позбавлення волі умовно. Дев"ять працівників ізолятора звинуватили його в корупції, побитті засуджених та колег.

— "Бригітка" була осередком тиранії. Мої клієнти неодноразово нарікали на Романишина. Як зняли його, справи покращилися, — каже адвокат 36-річна Наталія Крісман.

2000-го у Львівському СІЗО 100 днів сидів теперішній мер Ужгорода Сергій Ратушняк. Його звинувачували у зловживанні владою та перевищенні службових обов"язків. Згодом за одними кримінальними справами виправдали, за іншими амністували.

— Два місяці я провів у камері Чорновола — так званій "прес-хаті". До мене кинули сусіда. Він намагався щось випитати, але безуспішно, — розповідав Ратушняк.

Внутрішній дворик СІЗО — це чотири стіни, а замість даху — решітка, через яку видно небо. Двориків два: малий  розміром 2,5 м на 5 м, великий — 4 на 6. Під час прогулянки затримані зазвичай ходять із кутка в куток.

Зараз ви читаєте новину «У "Бригітці" два внутрішні дворики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути