четвер, 15 вересня 2011 06:30

Трускавчани цілодобово охороняють дерева

Автор: фото: Ірина ЗДЖАНСЬКА
  Інеса Солонець (праворуч) із сусідами стоїть біля новозбудованого комлексу ”Лісова пісня” на вулиці Сагайдачного в спальному районі міста Трускавець на Львівщині. Поряд розташований їхній багатоквартирний будинок. Забудовники хочуть вирубати дерева між будівлями
Інеса Солонець (праворуч) із сусідами стоїть біля новозбудованого комлексу ”Лісова пісня” на вулиці Сагайдачного в спальному районі міста Трускавець на Львівщині. Поряд розташований їхній багатоквартирний будинок. Забудовники хочуть вирубати дерева між будівлями

— Ото довели людей. Мусять калічитися, щоби відстояти своє, — говорить 76-річна Ірина Петрівська з будинку на вул. Сагайдачного, 16 у місті Трускавець на Львівщині. 1 вересня автомобіль збив її сусіда 86-річного Тимофія Терлецького. Той із сусідами охороняв територію біля будинку від загарбання. На них наїхав неуважний розвізник молочних продуктів.

— У нас тут стільки машин, що ні пройти ні проїхати, — показує Петрівська.

Чотириповерхівку на вул. Сагайдачного, 16 звели 40 років тому. На першому поверсі — кафе і два магазини, три інші — житлові. Мешкають там переважно літні люди. Навпроти дому — колишній дитсадок. Його територію викупив холдинг "ТКС" і зводить до Євро-2012 11-поверховий комплекс "Лісова пісня". На ділянці, що виходить за межі дитсадка, планує спорудити автостоянку. Для цього треба вирубати дерева. Мешканці будинку №16 протестують, щодоби чергують, не пускають екскаваторів.

— У наших квартирах і так постійно увімкнене світло. Бо та 11-поверхова махіна заступила сонце. Їм ше мало? Уже й так метрів 10 зайшли на нашу територію. Та ще хочуть каналізацію тут пустити. Міська рада сказала їм класти трубу через ліс. Але їм невигідно, бо далеко, — говорить  Ірина Петрівська.

Раніше біля будинку росли чотири ряди дерев. Два вирізали.

— На тому куску було 36 фруктових дерев. Їх саджали наші батьки. Знищили мою яблуньку. Хоч я ходила й особисто просила не рухати її. Всьо порізали, всьо повалили. Не питали ані старого, ані малого, — каже 76-річна Іванна Кондратів. — Дерева рубали якраз на День Незалежності, коли ми святкували і не бачили. Наступного дня всім будинком вийшли і стали перед технікою.

— Тоді до нас вийшов керівник будівництва Володимир Хоружий, — додає 33-річний Руслан Солонець. — Зізнався, що дозволу на забудову в цій ділянці не має. Заплатить по тисячі гривень штрафу за кожне дерево і далі своє робитиме. В нашому будинку є сім'ї з дітьми. Від дитячого майданчика залишилися тільки спускова доріжка та гойдалка. Ми писали звернення до мера, прокуратури, у відділ землеустрою. Відповідей немає. А сюди щодня на джипах приїжджають. Вичікують, коли ми здамося.

"ТКС" будує комерційну та житлову нерухомість у Західній Україні. Кажуть, головними його акціонерами є Іван Торський та Ігор Баленко. Обидва 2009 року потрапили у сотню найбагатших людей країни.

— Насадження, які спричиняли затінення житлових приміщень, та старі дерева, що створювали небезпеку для людей, знесли на підставі дозволу виконкому міськради, — пояснюють у "ТКС".

Зараз ви читаєте новину «Трускавчани цілодобово охороняють дерева». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути