пʼятниця, 04 грудня 2015 07:05

Трирічний Сашко Тернапович помер після щеплення

Автор: ФОТО надане Олександром Тернаповичем
  Олександр Тернапович із Білої Церкви на Київщині помер через 19 днів після щеплення від поліомієліту. За фактом смерті дитини відкрили кримінальне провадження
Олександр Тернапович із Білої Церкви на Київщині помер через 19 днів після щеплення від поліомієліту. За фактом смерті дитини відкрили кримінальне провадження

— Нас позбавили смисла жизні. Після щеплення Саші раптово стало зле. За 19 днів синочок помер, — говорить 37-річний Олександр Тернапович із міста Біла Церква на Київщині.

6 листопада в дитсадку "Горобинонька" 3-річному Олександрові Тернаповичу зробили щеплення від поліомієліту (гостре інфекційне захворювання, що вражає центральну нервову систему. — "ГПУ").

— Вранці дружині з дитсадка подзвонили на мобільний. Спитали, чи не проти, щоб сину зробили щеплення. Сказали, вакцина дуже хороша. Жінка й погодилась. Обстежень перед вакцинуванням сину не проводили. На другу добу після прививки на дивані лежав скручений, весь червоний. Жалівся на біль у животику. Поміряли температуру — 39. Це не може бути просто збіг. Бо до цього дитина була абсолютно здорова, — розповідає Олександр. — Визвали "­швидку". В дитячій поліклініці оглянув хірург. Ніяких ускладнень не виявив. Потім медсестра, яка сиділа в приймальному відділенні, спитала, чи нам робили якісь щеплення. Коли почула, що від поліомієліту, одразу ­закричала до лікаря "швидкої": "Навіщо ви їх сюди привезли?" Є розпорядження Міністерства охорони здоров'я, щоб таких дітей одразу везли в інфекціонку. То нас скоро переправили туди.

Тиждень Сашеньці кололи антибіотики, щодня ставили кра­пельниці. В історії болєзні написали, що в нього — запалення кишечника. Та у виписці вказали: гостра респіраторна вірусна інфекція.

— 24 числа прокинувся в'ялий. Каже: "Папа, в мене знову животик болить". Доки заварював йому чай, Саша заснув. За пару годин встав, вже нічого не боліло, бігав жвавенький, — про­довжує Олександр. — На вечір помітили, що в сина розстройство. Температура була в нормі — 36,6. Лягли спати, а він як закричить. Прибігаємо, у сина — рвота. Потім пару раз захрипів, наче намагався схопити воздуха, і похилився. Став м'якенький, легкий. Доки їхала "швидка", робили йому масаж серця, штучне дихання, та нічого не помагало. Синочок помер у мене на руках.

В Олександра й 32-річної Олени Тернаповичів Сашко був єдиною дитиною.

— Причиною смерті сина лікарі називають вірусну інфекцію. Приплітають ще й якусь хворобу серця, якої раніше не виявляли, — каже батько Олександр Тернапович. — Перед вступом до дитсадка, у серпні, проходили медогляд. Отримали заключення, що дитина абсолютно здорова. Забрав із дитсадка його медичну картку, де вказані всі щеплення. На місці останньої наклеєна бумажка. На ній написана назва вакцини. Навіщо це було робити? Щоб приховати, чим насправді вакцинували нашого сина?

Олександра поховали 27 лис­топада.

— Сашенька був дуже розумний, допитливий. У три роки вмів рахувати до 100 й писати цифри. Сам шукав на комп'ютері мультики, — продовжує батько.

За фактом смерті дитини відкрили кримінальне провадження.

— Перевірку проводять на підставі заяви батьків. Слід дочекатися висновків судово-медичної експертизи, яка встановить причину смерті, — каже 49-річний Микола Жукович із Київської обласної міліції.

1,5 мільйона дітей щеплені від поліомієліту в Україні з 12 жовтня по 1 грудня. 6500 доз вакцини від даного вірусу отримала Київська область. Однієї ампули вистачає на 10 дітей.

Параліч проявляється на четвертий день і швидко минає

— Смерть маленького Сашка могла прикро збігтись із вакцинацією, — каже головний дитячий імунолог Києва Федір Лапій, 42 роки. — Щороку в Україні помирають 4,5 тисячі дітей віком до 4 років — через грип, пневмонію та інші хвороби. Симптоми, що проявлялися у хлопчика, не підходять під опис ускладнень від щеплення. Єдиною реакцією на вакцину може бути млявий параліч. Дитина тягне ногу чи піджимає руку. Параліч проявляється на четвертий день і швидко минає. Ні про яку температуру й біль у животі мова не йде.

Вакцина від поліомієліту не дає побічних ефектів. Від неї не помирають. Як будь-яка інша, вона впливає на імунітет. На захист від вірусу організм витрачає всі ресурси, тому імунна система стає незахищеною перед іншими інфекціями. Вакцинацію можна проводити тільки здоровій дитині.

Катерина РОМАНЧУК

Зараз ви читаєте новину «Трирічний Сашко Тернапович помер після щеплення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути