Ексклюзиви
понеділок, 26 грудня 2005 14:54

Трагедія придорожнього села

За останні 12 років у Ксаверівці, що на Київщині, під колесами автомобілів загинуло 92 людини.

У селі всього дві тисячі жителів. Три кілометри траси Київ–Одеса, яка проходить через Ксаверівку, тут називають "м'ясорубкою". Бо якщо не родич, то добрий знайомий — загинув у кожного. Вже цього року на трасі  загинуло четверо.

Ксаверівка — за 55 кілометрів на південь від столиці. Село, як ножем,  розрізане навпіл автомагістраллю. Щоб потрапити, наприклад, з центрального майдану до школи, треба перетнути 30-метрове шосе. Машини летять ним зі швидкістю, що вдвічі перевищує дозволені 60 кілометрів на годину.

Коли чуєш про чергове нещастя, щоразу думаєш — хто наступний? Може, я. Чи, не дай Боже, моя дитина, — розповідає "ГПУ" секретар Ксаверівської сільради Раїса Коваленко, 44 роки. — Там, — показує рукою у бік шосе, — мій будинок. Щодня переходжу дорогу чотири рази. Боюся сама, словами не передати! А як дітям?

А дітей у Ксаверівці щоранку ведуть до школи за руку. Після уроків у тутешніх учителів додаткові обов'язки: вони переводять своїх учнів через дорогу.

Якщо не родич, то добрий знайомий загинув у кожного

— Тут загинули 55-літній Микола Ткаченко і 14-річна Юля Олійник, — секретар сільради підводить нас до телеграфного стовпа. На ньому прив'язані два новенькі поминальні вінки. Чорні стрічки тріпотять від вітру, який потужно здіймають проїжджі машини. — Дівчинку збило, коли вона йшла на день народження до подруги. Було літо, сутеніло. Іномарка мчала зі швидкістю понад сто кілометрів. Батькам коси довелося збирати по дорозі.

Юлині родичі не судилися з убивцею доньки.

— Якось вони замирилися, — згадують Раїса Коваленко та родичка загиблої дитини Валентина Дубовик, 29 років. — Він потім, здається, приїздив. Грає десь у футбольній команді.

— За весь час жодного водія не посадили, — вступає у розмову сільський голова Ксаверівки Володимир Дубовик, 48 років. — За відсутністю доказів.

За весь час жодного водія не посадили

— Усе куплено, — додають жінки і згадують історію 19-річного Сергія, рідного брата Валентини Дубовик. Три роки тому він загинув під колесами білоцерківської маршрутки. — Водій навіть не хотів зупинитися, подивитися, кого збив. Ніби то — собака. Якби не пасажири? Ми знаємо навіть його ім'я — Валентин Блащик. Він попав під амністію, звільнили у залі суду. Коли Юлю збили, підкинули окуляри. Мовляв, у нас гинуть самі сліпі та п'яниці.

Стоїмо з селянами при дорозі. Раїса Коваленко переказує сумний літопис Ксаверівки:

— Он там, через дорогу, живе дід. Він піднімав трьох онуків, бо дочка померла від раку. Одного з них, 21-річного Сашка, збила машина. Такий був розумний, не гулящий. Два тижні тому, 6 жовтня, не стало 68-річного Володимира Бачинського. 8вересня — Валерія Олефіра. Олефіри живуть на Червоногвардійській, — Валентина показує в напрямі Києва, де починається село, — сиротами залишилося двоє дітей.

Завітали до Ніни Олефір, 41-річної вдови Валерія. Жінка у чорній хустині запрошує до хати, де вони з сестрою і дочками готують страви на поминки.

— Сорок днів чоловікові, — плаче Ніна. — Чекали додому з роботи. Прийшли міліціонери, сказали дітям, щоб ішли, збирали батька по дорозі. Його збило, а фури женуть, не зупиняються. Діти все бачили.

13-літня Катя і 16-річна Світлана сидять поруч із матір'ю. Мовчать, ховають сльози.

— То все та смердюча держава, — бурхливо обурюється ксаверівець Михайло, 47 років. — Дорогу побудували, а про безпеку хто подумає? Шосе у селі не освітлюється, зустрічні смуги ніяк не розділені, підземний перехід — один-єдиний на все село.

Міліціонери сказали дітям, щоб ішли, збирали батька по дорозі

Минулої суботи жителі Ксаверівки на 10 хвилин заблокували трасу з Києва до Одеси. Вимагали встановити ліхтарі. Та ще обов'язково — "відбійник", тобто загорожу посеред дороги. Біля неї пішохід, який уже здолав половину шосе, зможе перечекати потік машин з іншого боку. Кажуть, що перекриватимуть автомагістраль знову. І щоразу на довше, доки їх не почують.

За словами сільського голови, чотири метри сталевих труб для "відбійника" коштують 250 грн. Стільки ж треба на їх встановлення. Отже, на безпеку для жителів Ксаверівки потрібно 400 тис. грн. Але цих грошей немає ні в сільській раді, ні у Васильківському районі, ні в Київській області.

— Ми не можемо поставити у селі патрульну машину ДАІ, бо це відомство нам не підпорядковане. Та й реформують його якось незрозуміло, — пояснює заступник голови Васильківської райдержадміністрації 45-річний Анатолій Совгир. — У нашому районі люди гинуть не тільки на ксаверівській ділянці Одеської траси. Є ще Митниця, Соколівка, Калинівка. І ще багато таких сіл по Україні. Потрібно закладати гроші у державному бюджеті, робити наші траси безпечними, — побідкався чиновник і наостанок згадав:

— От я був у Польщі. Які ж там дороги?

"Укравтодор" дивується

"Чого ви все про це село цікавитеся? — дивувався на запитання "ГПУ" керівник прес-служби "Укравтодору" Олександр Ромасюк, 41 рік. — В Україні місць, де постійно трапляються аварії, понад 700. У Ксаверівці стояли металеві сітки, які перешкоджали людям виходити на проїжджу частину шосе. Та місцеві жителі розтягли їх собі на ворота".
В "Укравтодорі" погоджуються, що "відбійники", переходи і ліхтарі на дорогах мають облаштовувати саме вони. "І ми це робимо. До кінця року встановимо засобів безпеки на трасах державного значення на 200 мільйонів гривень", — запевняє Ромасюк.
Але Ксаверівці не пощастило — черга до неї дійде ще не скоро. В "Укравтодорі" кажуть, що на найближчі два роки кошти на будівництво нових переходів чи "відбійників" у селах Київської області, які розташовані по трасі Київ—Одеса, не виділятимуться. "Потрібно передбачити ці витрати у бюджеті держави", — пояснює Олександр Ромасюк.
Тим часом з початку року в трьох районах Київщини, через які проходить Одеська траса, під колесами загинуло вже 58 чоловік, ще 181 особу травмовано.

Зараз ви читаєте новину «Трагедія придорожнього села». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути