середа, 06 жовтня 2010 03:03

Токсичні відходи потрапили в сім населених пунктів

Автор: фото: Reuters/Bernadett Szabo
  5 жовтня рятувальники очищають від токсичних відходів затоплене селище Дечвер за 150 кілометрів від Будапешта. У понеділок під час аварії на заводі загинули щонайменше дві людини
5 жовтня рятувальники очищають від токсичних відходів затоплене селище Дечвер за 150 кілометрів від Будапешта. У понеділок під час аварії на заводі загинули щонайменше дві людини
4 жовтня на угорському заводі з виробництва глинозему "Ойкой Тамфолдьор" сталася аварія. Кілька міст поблизу підприємства затопили отруйні відходи. Двоє людей загинули, сімох вважають зниклими безвісти, щонайменше 120 людей отримали опіки. Завод розташований у місті Айка, за 160 км від столиці Угорщини - Будапешта.

- У нас залило подвір'я. Не знаю, що це таке, але тапок розлізся на клапті,- розказує "ГПУ" 34-річний Арпад Немеді з Айки. - Я забирав собаку в дім і попік ноги. У німецької вівчарки шерсть облазить. У мене донька-алергік. Доки ми виїхали, вона надихалася цієї гидоти. В автобусі її почало обсипати, стало важко дихати. А теща переживає, що не встигла повикопувати цибулини квітів. Тепер сад, напевно, пропаде.

Причиною аварії називають вибух резервуара з червоним шламом - нерозчинним осадом, який утворюється при виробництві глинозему. Розлилися в середньому 600?"700 тис. куб. м відходів. Постраждали сім населених пунктів. У селищі Дечвер, неподалік від заводу, затоплені 400 будинків. У місті Колонтар висота потоку відходів сягала майже 2 м. На ділянці Будапешт-Секешвехервар-Сомбатхей зупинили рух потягів.

- Найгірше, що ми не знаємо, що це насправді. Люди бояться, на дорогах затори, виїхати неможливо. Це нагадує американську фантастику. Якби хтось пояснив, що трапилося, паніки не було б, - каже "ГПУ" 46-річна Сільвія Добоні з Будапешта. - Подруга з того району розповідає, що сильно смердить. Не знаю, наскільки небезпечні ці випари.

Постраждали щонайменше 120 осіб. Шестеро мають серйозні опіки. Усі в лікарнях. Двоє - на межі смерті. У людей опіки шкіри й очей, повідомляє Йожеф Чірнер із рятувальної служби. У безпечні місця тимчасово вивезли понад 500 жителів.

Офіційної версії катастрофи не повідомляють. Поліція розслідує причини. Власники заводу  коментарів не дають.

- Кажуть про токсичні відходи, оксид заліза. Але ми ж не знаємо, що там було насправді. Тому про ризики для України сказати не можу. Угорщина мала би надати повну інформацію: що сталося, який був витік, в якому обсязі. Судячи з кольору, залізо там було. Але думаю, крім нього були й інші токсичні сполуки. У Дунай вони не потрапили. Тільки в ґрунт, ґрунтові води, - каже Віктор Мельничук, 45 років, директор всеукраїнської громадської організації Національний екологічний центр України.

Зараз ви читаєте новину «Токсичні відходи потрапили в сім населених пунктів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути