пʼятниця, 25 червня 2010 02:31

Тетяна Лимар померла під час аборту

Автор: фото з родинного архіву Лимарів
  Харків’янка Тетяна Лимар із старшим сином Данилом. Вона працювала на кондитерській фабриці, а після декрету перевелася на хлібозавод
Харків’янка Тетяна Лимар із старшим сином Данилом. Вона працювала на кондитерській фабриці, а після декрету перевелася на хлібозавод

30-річна Тетяна Лимар померла в харківській приватній клініці "Беатріс" у центрі міста.

— 11 червня Таня пішла в клініку. Ми з нею так вирішили — зробити той аборт тихо. Руслан, її чоловік, не знав нічого, — розказує 54-річна Віра Гапанюк, мати Тетяни. — Бо куди ж — Таня тільки відсиділа два декрети. Два сина — старший 5-річний Даня і меншенький Єгорка — 3 роки. Вона раніше працювала на кондитерській фабриці. Вийшла з декрету, перевелася на хлібозавод. Місце непогане. Графік позмінний, то з дітьми простіше впоратися. От і пішла на операцію. Вона до того вже двічі робила аборти. В одного й того ж лікаря Антона Ракова. Непоганий лікар. Раніше працював у медкомплексі на 602-му мікрорайоні. А тепер, казали, рік як влаштувався у приватну клініку. Таня знайшла його. Вона звідти двічі мені дзвонила, десь о другій дня. Питалася, як діти. Казала, що чекає операції.

О шостій вечора Руслану Лимару зателефонували з міліції. Попросили приїхати до моргу забрати тіло дружини.

— Я спочатку думав, то розіграш, — сплескує руками Руслан. — Та коли вони детально описали її, в чому вдягнена, мене як током прошибло. То була Таня.

— У райвідділі чергові міліціонери розказали, що зняли її з гінекологічного крісла, — витирає хусткою очі Світлана Лимар, мати Руслана. — Вона була вся закривавлена.

Олена Веселянська, подруга Тетяни, показує лікарське свідоцтво про смерть:

— Тут вказано, що Таня померла в стаціонарі. Причини, що призвели до смерті — проникаюче колоте поранення грудної клітки справа. Місце — клініка "Беатріс", обставини — "катетеризація підключичної вени". А стани, що сприяли смерті — аборт. Термін вагітності — невідомий. Значить, аборт уже встигли зробити. Чому їй вставляли катетер у вену й чому вона померла, ніхто пояснень не дає.

15 червня міліція порушила кримінальну справу.

— За фактом неналежного виконання медиками службових обов"язків, — пояснює заступник начальника Київського райвідділу міліції в Харкові Дмитро Єрмола. — Це до двох років позбавлення волі.

Зняли її із гінекологічного крісла. Вона була вся закривавлена

Клініка "Беатріс" розташована в центрі міста, у відреставрованому особняку з червоної цегли. На в"їзді — охорона й шлагбаум. У дворі — невеликі садові скульптури й клумби із трояндами.

— Гінекологічне відділення в нас тільки готується до відкриття, завозиться обладнання, — пояснює лікар Антон Раков. — І ніяких операцій ми не робимо. А ця пацієнтка справді в мене була. На консультації. У той момент їй різко стало погано. Ми викликали реанімаційну "швидку". Але врятувати її життя не змогли.

— Як це немає в них стаціонару?! Я сама там переривала вагітність, — каже харків"янка Олена Микитась. — І робив це Раков. У мене пройшло все нормально. Щоправда, анестезіолог мене помучив, із п"ятого разу лише зміг вколоти знеболювальне. Заплатила 5 тисяч гривень.

У Міністерстві охорони здоров"я підтвердили, що ліцензії на проведення абортів у клініки немає.

— Уся біда в недосконалості законодавства, — розводить руками заступник губернатора Ігор Шурма, 51 рік. — У такому випадку ні міська, ні обласна влада нічим зарадити не може. Ми не маємо права ні закрити, ні перевірити, ані навіть зайти до приватної клініки. Ліцензію їм видають у Києві в Міністерстві охорони здоров"я. Вони ж мають їх і перевіряти. Та цього ніхто не робить.

Зараз ви читаєте новину «Тетяна Лимар померла під час аборту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути