вівторок, 23 травня 2017 07:10

Тараса Гап'яка визнали дезертиром

Автор: ФОТО З САЙТА www.5.ua
  Тарас Гап’як із Борислава Львівської області на службу в армію пішов у 19 років. Звідти за контрактом поїхав в АТО. Три роки воював у складі 24-ї бригади
Тарас Гап’як із Борислава Львівської області на службу в армію пішов у 19 років. Звідти за контрактом поїхав в АТО. Три роки воював у складі 24-ї бригади

— Тарас — не зрадник, а полонений. Не розумію, чому в штабі АТО так легко повірили у відео злочинців. Хочу добитися спростування і повернути сина додому, — 42-річна Світлана Шемеляк із міста Борислав на Львівщині говорить про сина Тараса Гап'яка, 22 роки.

Він три роки відслужив за контрактом у 24-й бригаді. Наприкінці березня потрапив у полон поблизу міста Попасна на Луганщині. 11 травня "народна міліція ЛНР" в інтернеті оприлюднила відео допиту бійця.

"Ребята распивали спиртные напитки. Не люблю такого. Между нами возник конфликт. После этого я ушел в сторону казаков. Там меня задержали и ­доставили сюда (відділ народної міліції самопроголошеної ЛНР. — ГПУ)", — говорить на відео Тарас Гап'як.

Після появи ролика штаб АТО провів службове розслідування.

— Матеріали направили у військову прокуратуру. Воїна позбавили звання сержанта. Мають прийняти рішення про дезертирство, — каже прес-офіцер 24-ї бригади Володимир Фітьо.

Світлана Шемеляк переконана, відео змонтоване.

— Напам'ять знаю кожну секунду того відео. Чотири рази обривається. Помітила у сина шрам на голові Лице опухше, є синці. Говорить ламаною російською. Кожне слово обдумує. Піднімає доверху очі, щоб не заплакати.

Востаннє розмовляла із сином уночі 24 березня. Тарас подзвонив із чужого номера: "Мама, це я. Все добре. Не хвилюйся". Повторив це тричі і відключився. Говорив дивно, приглушено. До ранку не спала. Потім набрала той номер. Якийсь чоловік сказав російською, що син — у полоні, — розповідає Світлана Петрівна.

Тарас Гап'як навчався в Івано-Франківському університеті нафти і газу. На 2 курсі покинув. Пішов служити в армію.

— Навіть не знала, що він на війні. Тим ­більше — на передовій. Поставив мене перед ­фактом, що продовжить службу за контрактом. Сказав: "Це мій вибір. Маєш мене зрозуміти". Навіть тату зробив — тризуб України, — говорить жінка.

Родичі й кілька громадських організацій Борислава вимагають визнати Тараса Гап'яка полоненим. Стверджують: його змусили обмовити себе. Просять штаб АТО посприяти звільненню бійця з полону.

— Тарас три роки відсидів в окопах. До ротації лишалося два тижні. Добровільно не здався б у полон. Тим більше, не перейшов на бік ворога. Був патріотом, — каже волонтер Микола Когут, 38 років.

Тараса виховували мати й ­вітчим. Має молодшу сестру. Світлана Шемеляк працює вчителькою.

— Справою Тараса займаюся другий місяць. На лінії фронту їх накривали з мінометів, кулеметів, обстрілювали автоматами. Останнім часом у хлопців зривало дах. Третій рік без відпусток, без ротацій. На вогонь відповісти не могли. Тому що Мінські домовленості, — розповідає волонтер із Запоріжжя 54-річна Діана Макарова. Допомагає в пошуках Тараса Гап'яка. — Того дня хлопці випили і вирішили піти до окопів противника. Вони виявилися порожніми. Встановили там прапор України. Всі повернулись, а Тарас пішов далі. Без документів, речей. З одним рожком до автомата. Потрапив у полон. Про зникнення бійця бригада дізналася через два дні. Шукати не намагалися. Коли побачили відео в інтернеті, оголосили хлопця дезертиром.

Зараз ви читаєте новину «Тараса Гап'яка визнали дезертиром». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути