середа, 30 вересня 2009 08:14

Студент Максим Рак порізав одногрупників

Автор: фото: Тетяна ЗАРОВНА
  Максим Рак у залі Донецького апеляційного суду. Він не може згадати, що сталось у день нападу
Максим Рак у залі Донецького апеляційного суду. Він не може згадати, що сталось у день нападу

22-річному Максимові Раку загрожує довічне ув"язнення. Його звинувачують у замаху на вбивство трьох однокурсників. Справу розглядає Донецький апеляційний суд.

— Я зараз між небом і землею, — хвилюється Максим перед засіданням. Він заїкається. — Із дівчиною не можу серйозно зустрічатися, бо не знаю, який вирок мене чекає.

Максим виріс у Донецьку. Його батько — приватний підприємець, мати не працює. Після школи, 2004 року, вступив до Донецького інституту автомобільного транспорту.

— На навчання син ходив пригніченим, — розповідає 46-річна Надія Рак, матір Максима. — Двічі просив декана перевести його в іншу групу, але отримав відмову. Того понеділка, 29 листопада 2004 року, зупинився біля ліфта й зітхнув. Тяжко, як на похоронах... Утомився, подумала я, адже всю ніч креслив.

Першокурсникові важко давалося навчання. Сидів зазвичай на першій парті. На занятті з вищої математики з нього почали кепкувати одногрупники. Заважали відповідати, перекрикували "Рак-мудак". Раптом Максим напав із ножем на трьох — Сергія Щербака, Дмитра Нестеренка і Максима Сопіжука. Першого вдарив вісім разів, другого — три, останній утік.

— Я писала на дошці, почула шум на задній парті, — згадує 34-річна Вероніка Гончарук, асистент кафедри вищої математики. — Озираюся: двоє тікають з аудиторії, Рак іде за ними. "Ти куди?" — питаю. Він механічно обійшов мене і вийшов, як робот. Дістали хлопця, подумала. Щербак, Нестеренко і Сопіжук постійно зривали дисципліну. А Рак — тихе спокiйне дитя.

— У той день мене замкнуло, руки тряслися, впустив папку, — згадує Максим Рак. — Звідти вискочив ножик для відточення олівців. Я спробував підняти, необережно сперся ліктем на Щербака, і він мене вдарив. Далі не пам"ятаю. Опритомнів на трасі. Кров капає, порізав праву руку. Дістався вокзалу, сім ночей там просидів.

Сім ночей просидів на вокзалі

— Того дня нас з"єднали з іншою групою, — розповідає Максим Сопіжук, 22 роки. — За однією партою опинився я, Нестеренко, Щербак і Рак. Він прийшов із рулоном ватману. Щербак і Нестеренко пустили по рядах його креслення. Сергій ще пожартував — зітри його прізвище й напиши своє. Я зробив вигляд, наче так і роблю. Потім він сказав Раку: "Ти у мене вкрав 15 гривень, не віддаси — відірвемо голову". У цей момент почалися удари. Рак кричав: "Аллах акбар!"

— Ви знущалися з Рака? — запитує адвокат обвинуваченого.

— Жартували… — неохоче відповідає Сопiжук. — Він сидів мовчки, не реагував. Ми писали на аркушику "Рак-мудак" і кидали в нього.

Після пригоди Максима Рака виключили з інституту транспорту.

— Це чєпе почали всі обговорювати. У нас 20 тисяч студентів і в кожній сім"ї казали, що в нас поножовщина, — розповідає 56-річний Михайло Завгородній, декан факультету. — Хоча скарг ні на Рака, ні від нього перед цим не надходило.

Суддя оголошує перерву. Наступне засідання призначають на 5 жовтня.

— Якщо iгнорувати експертизу, то кваліфікація злочину правильна, — каже 48-річний Олексій Коваленко, адвокат Рака. — У Максима було шість експертиз і всі написали: перебував у винятковому станi. У медицині він зветься "реакцією короткого замикання", круче афекту. Рак неосудний.

Максим закінчує Донецький інститут торгівлі, до якого вступив після пригоди в транспортному.

Під час "реакції короткого замикання" людина не орієнтується в часі та просторі

"Реакцію короткого замикання" експерти відносять до патологічних афектів (короткочасні психічні розлади, виникають у відповідь на сильну, раптову психічну травму. — "ГПУ"). Може раптово виникнути в психічно здорової людини.

Зміна свідомості відбувається миттєво, часто після малозначного приводу. У хворого порушується рух, виникає агресія, інакше сприймається оточення. Людину під час такої реакції судово-психіатричні експерти визнають неосудною.

— "Реакція короткого замикання" — це винятковий стан психологічного стану людини, — каже 40-річний Володимир Мінаков, експерт Донецького обласного центру судово-психіатричної експертизи. — Вона полягає в розладі свідомості, який виникає внаслідок психотравмувальної ситуації. На практиці трапляється рідко, проходить швидко. Під час реакції короткого замикання людина повністю дезорієнтована в часі та просторі.

Зараз ви читаєте новину «Студент Максим Рак порізав одногрупників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути