Ексклюзиви
пʼятниця, 04 червня 2010 08:13

Студент Ігор Індило загинув у міліції

"Хочеться відмітити так, щоб запам"яталося, — казав напередодні свого 20-річчя Ігор Індило, студент Київського педагогічного коледжу ім. Макаренка. День народження мав святкувати 18 травня. Але вночі перед тим загинув у Шевченківському районному управлінні міліції столиці. Правоохоронці кажуть, що чоловік упав на підлогу, розбив голову і помер.

Ігор родом із села Воловиця Борзнянського району Чернігівщини. У Києві жив у гуртожитку на вул. Глібова, 5.

— Ходив на секцію боксу, грав у футбол, щовечора на турніках займався, — розповідає його товариш Максим Копиця, 21 рік. — Любив техніку. Удома мав "Яву", літом обіцяв покатати. Хотів після коледжу піти в армію — у десантники.

— Общітєльний, спокійний. Ніколи не бачила його п"яним, — додає комендант гуртожитку Зінаїда Федорина, 57 років.

— 17 травня Ігор заходив до мене десь о п"ятій, — згадує його подруга Вікторія Савич, 20 років. — Потім пішов до себе. Сказав, що чекає хлопців.

У гуртожитку живе дільничний міліціонер Сергій Приходько. О 20.00 він побачив Ігоря і разом із 17-річним Олександром Хоменком попросив проїхати до відділку.

— Я на балконі стояла, — продовжує Вікторія Савич. — Бачу: дільничний приїхав, зайшов усередину, а за 5 хвилин повернувся. За ним ішов Ігор. Сів на заднє сидіння авто. Потім вийшов Саша, сів спереду і поїхали.

О 21.40 дільничний із Хоменком повернулися в гуртожиток. Ігор лишився в управлінні. Уранці його батьків попросили приїхати до Києва забрати тіло сина з моргу. Міліціонери пояснили, що він упав на підлогу в райвідділі, розбив череп і помер. Розтин провели до приїзду батьків. На тіло подивитися не дали. Пояснили, що в експерта погіршилося здоров"я, він терміново пішов у відпустку і виїхав за місто.

— У свідоцтві про смерть написано: "крововилив під оболонку в тканини головного мозку, перелом кісток черепу, ушкодження внаслідок контакту із тупим предметом". Поняли, що його просто забили, — каже 44-річна Людмила Індило, матір загиблого. — Удома побачили: син увесь синій, голова розтрощена, перенісся провалене, лікті збиті, пальці зчесані до м"яса, синяки на боку. Страшно навіть уявити, що з ним робили.

Людмила Степанівна працює учителькою молодших класів, її чоловік, 48-річний Іван Іванович, безробітний. У них залишилася донька 13-річна Катерина.

— Думали віддавати її в той же коледж, — говорить Людмила Степанівна. — Тепер не відпустимо в Київ. Там дітей ні за що вбивають.

Олександра Хоменка батьки забрали в Ніжин Чернігівської області. Він змінив номер телефону. Учителям і знайомим Хоменки передали, що син у Київ не повернеться.

Тримісна кімната на третьому поверсі, де жили Ігор, Олександр і ще один студент, тепер пустує. Ігоря поховали, сусіди виїхали. Ліжка застелені. Над Ігоревим — висять плакати з мотоциклами, оголеними блондинками і грамота за зразкову поведінку. На столі — телевізор, електричний чайник, портрет із чорною стрічкою.


Прокуратура Києва порушила кримінальну справу по факту перевищення міліціонерами службових обов"язків. Начальника Шевченківського райуправління Петра Мірошниченка, двох його помічників і дільничного Сергія Приходька відсторонили від роботи.

— Після трагедії до гуртожитку прийшли міліціонери, — каже комендант. — Під диктовку заставили написати пояснення і відсторонили чергових від виконання службових обов"язків.

Олександр Хоменко дає покази слідчим прокуратури. Від нього не відходять батьки. Із журналістами і знайомими не спілкується.

— Йому дзвонили з прихованого номера, — каже жінка, яка 2 червня чекає Олександра під стінами прокуратури. — Сказали: розкриєш рота — будеш наступним. Потім дзвонили  Максиму Копиці, іншому свідку. Пропонували вийти до метро Лук"янівська. Він не пішов.

Від слідчого Олександра Хоменка виводять двоє чоловіків у цивільному. Представляються працівниками міліції. Швидко садять у сіре "мітцубісі" і їдуть.



Проти свавілля міліції протестують у 18 містах


Загибель Ігоря Індила обурила студентів. 1 червня у 18 містах вони вийшли на акції протесту.

Під Шевченківським районним управлінням міліції Києва зібралися понад 300 осіб із вимогою назвати імена тих, хто бив Ігоря. До них ніхто не вийшов.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Нінa Карпачова назвала загибель Ігоря Індила вбивством.

Зараз ви читаєте новину «Студент Ігор Індило загинув у міліції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути